Het veilinghuis Sotheby's verbeterde in New York, tijdens een veiling van hedendaagse en moderne kunst, zijn eigen veilingrecord. De verkoop bracht in totaal niet minder dan 375.149.000 $ op.

Er werden ook nieuwe records gevestigd voor het werk van Jackson Pollock, Franz Kline, Hans Hofmann, Arshile Gorky en Robert Motherwell. In totaal werd liefst 84 % van de veiling verkocht. Een van de toppers was de verkoop van een groot doek (bijna 3 bij 2 meter, 1954) van Mark Rothko, werk No.1 (rood en blauw) afgehamerd voor niet minder dan 75.122.500 $. "Dit is een uitzonderlijk jaar voor het departement hedendaagse kunst van Sotheby's," aldus Tobias Meyer, internationaal hoofd van de afdeling, "het resultaat van gisterenavond brengt ons jaartotaal van 2012 over de 1 billion $." Bovendien staat er dit jaar nog een belangrijke veiling van hedendaagse kunst in Parijs op het programma, op 4 en 5 december.

Rothko & Co

Het werk van Mark Rothko was ontegensprekelijk de blikvanger van de avond. Het gaat ook om een record voor een werk van deze kunstenaar. Topwerken van Rothko zijn zeldzaam en gezocht. Dat geldt eveneens voor het werk van Bacon. Maar ook de werken van Andy Warhol werden duur verkocht. In totaal brachten zijn werken in de veiling 54 miljoen $ op. Met deze puike resultaten wordt weer eens bevestigd dat de hedendaagse kunst een ideaal toevluchtsoord is geworden in deze onzekere financiële tijden. Let wel, dat geldt niet voor alle moderne of hedendaagse kunst. Vooral de grote namen zijn in trek, waarvan de kopers weten dat ze makkelijk weer kunnen worden verzilverd. Lokale goden doen het lang niet zo goed. De resultaten op de kleinere kunstveilingen in Europa liggen veeleer aan de lage kant en lang niet alles geraakt verkocht. Wat ook niet wegneemt dat het oninteressant is om laag geprijsde kunst te kopen, die, natuurlijk afhankelijk van wat het is, later best goed kan stijgen in waarde.

Piet Swimberghe

Het veilinghuis Sotheby's verbeterde in New York, tijdens een veiling van hedendaagse en moderne kunst, zijn eigen veilingrecord. De verkoop bracht in totaal niet minder dan 375.149.000 $ op. Er werden ook nieuwe records gevestigd voor het werk van Jackson Pollock, Franz Kline, Hans Hofmann, Arshile Gorky en Robert Motherwell. In totaal werd liefst 84 % van de veiling verkocht. Een van de toppers was de verkoop van een groot doek (bijna 3 bij 2 meter, 1954) van Mark Rothko, werk No.1 (rood en blauw) afgehamerd voor niet minder dan 75.122.500 $. "Dit is een uitzonderlijk jaar voor het departement hedendaagse kunst van Sotheby's," aldus Tobias Meyer, internationaal hoofd van de afdeling, "het resultaat van gisterenavond brengt ons jaartotaal van 2012 over de 1 billion $." Bovendien staat er dit jaar nog een belangrijke veiling van hedendaagse kunst in Parijs op het programma, op 4 en 5 december. Rothko & Co Het werk van Mark Rothko was ontegensprekelijk de blikvanger van de avond. Het gaat ook om een record voor een werk van deze kunstenaar. Topwerken van Rothko zijn zeldzaam en gezocht. Dat geldt eveneens voor het werk van Bacon. Maar ook de werken van Andy Warhol werden duur verkocht. In totaal brachten zijn werken in de veiling 54 miljoen $ op. Met deze puike resultaten wordt weer eens bevestigd dat de hedendaagse kunst een ideaal toevluchtsoord is geworden in deze onzekere financiële tijden. Let wel, dat geldt niet voor alle moderne of hedendaagse kunst. Vooral de grote namen zijn in trek, waarvan de kopers weten dat ze makkelijk weer kunnen worden verzilverd. Lokale goden doen het lang niet zo goed. De resultaten op de kleinere kunstveilingen in Europa liggen veeleer aan de lage kant en lang niet alles geraakt verkocht. Wat ook niet wegneemt dat het oninteressant is om laag geprijsde kunst te kopen, die, natuurlijk afhankelijk van wat het is, later best goed kan stijgen in waarde. Piet Swimberghe