De Antwerpse fotografe Klaartje Lambrechts maakte een boek en een tentoonstelling rond het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Klaartje Lambrechts won vorig jaar de vierde Weekend Photo Award. Lambrechts was toen nog commercieel verantwoordelijke van het Belgische modelabel A.F. Vandevorst, maar legt zich sinds april van dit jaar volledig toe op de fotografie. Dat levert nu het boek en de tentoonstelling Hospital Series op.

Afstandelijk

"Ik geraakte geïnteresseerd in ziekenhuizen door gebeurtenissen in mijn eigen omgeving", zegt de 35-jarige Antwerpse fotografe, "een periode van hospitalisatie, sterfte en geboorte. Het klinische, strak geordende en afstandelijke karakter van ziekenhuizen vormt een schril contrast met de persoonlijke ervaring van patiënten, dokters en bezoekers."

Datzelfde contrast spreekt ook uit Hospital Series, waarvoor Lambrechts aan de slag ging in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Het boek neemt de weg die vele patiënten nemen (via de ingang van de dienst spoedgevallen en die van de ambulanciers), om via wachtzalen, ziekenhuisbedden, operatiekamers en revalidatietoestellen uiteindelijk in het mortuarium te belanden.

Grafische composities

Mensen komen er in de vaak confronterende beelden niet aan te pas, wat naast de strikte planning van de instelling ook Lambrechts sterke grafische composities benadrukt. Alleen foto's van een voor een patiënt geschreven gedicht of de stickers op de persoonlijke lockers van het ziekenhuispersoneel aan de bewoners van het UZA.

"Ik wilde op de architectuur van de instelling focussen en dus werkte ik vooral 's nachts", legt Lambrechts uit. "Overdag maakte ik afdeling per afdeling de nodige afspraken, en rond tien uur 's avonds stelde ik mijn camera op. Overdag fotograferen had me niet alleen voor praktische problemen gesteld, dat zou ook veel minder spannende beelden opgeleverd hebben."

Hospital Series is tot en met 21 oktober te zien in de studio van Lambrechts (Verschansingstraat 8, 2000 Antwerpen): op zondag telkens van 14 tot 18u, daarbuiten op afspraak via info@klaartjelambrechts.com. Het gelijknamige boek kost 35 euro en is ter plaatse te koop.

Wim Denolf

Info: www.klaartjelambrechts.com.

De Antwerpse fotografe Klaartje Lambrechts maakte een boek en een tentoonstelling rond het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Klaartje Lambrechts won vorig jaar de vierde Weekend Photo Award. Lambrechts was toen nog commercieel verantwoordelijke van het Belgische modelabel A.F. Vandevorst, maar legt zich sinds april van dit jaar volledig toe op de fotografie. Dat levert nu het boek en de tentoonstelling Hospital Series op. Afstandelijk "Ik geraakte geïnteresseerd in ziekenhuizen door gebeurtenissen in mijn eigen omgeving", zegt de 35-jarige Antwerpse fotografe, "een periode van hospitalisatie, sterfte en geboorte. Het klinische, strak geordende en afstandelijke karakter van ziekenhuizen vormt een schril contrast met de persoonlijke ervaring van patiënten, dokters en bezoekers." Datzelfde contrast spreekt ook uit Hospital Series, waarvoor Lambrechts aan de slag ging in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Het boek neemt de weg die vele patiënten nemen (via de ingang van de dienst spoedgevallen en die van de ambulanciers), om via wachtzalen, ziekenhuisbedden, operatiekamers en revalidatietoestellen uiteindelijk in het mortuarium te belanden. Grafische composities Mensen komen er in de vaak confronterende beelden niet aan te pas, wat naast de strikte planning van de instelling ook Lambrechts sterke grafische composities benadrukt. Alleen foto's van een voor een patiënt geschreven gedicht of de stickers op de persoonlijke lockers van het ziekenhuispersoneel aan de bewoners van het UZA. "Ik wilde op de architectuur van de instelling focussen en dus werkte ik vooral 's nachts", legt Lambrechts uit. "Overdag maakte ik afdeling per afdeling de nodige afspraken, en rond tien uur 's avonds stelde ik mijn camera op. Overdag fotograferen had me niet alleen voor praktische problemen gesteld, dat zou ook veel minder spannende beelden opgeleverd hebben." Hospital Series is tot en met 21 oktober te zien in de studio van Lambrechts (Verschansingstraat 8, 2000 Antwerpen): op zondag telkens van 14 tot 18u, daarbuiten op afspraak via info@klaartjelambrechts.com. Het gelijknamige boek kost 35 euro en is ter plaatse te koop. Wim Denolf Info: www.klaartjelambrechts.com.