Van 3 tot 13 oktober vindt de 11e editie van de Week van de Fair Trade plaats. Met deze campagne wil het Trade for Development Centre consumenten oproepen om meer Fair Trade producten te kopen. De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre, in opdracht van BTC (het Belgisch Onwikkelingsagentschap). Er wordt ook nauw samengewerkt met de belangrijkste spelers op de Belgische fairtrademarkt die elk een speciale actie houden tijdens deze week.

Zo gaat Oxfam te werk onder de slogan 'De pot op? Geen probleem!'. Wie op 13 oktober een lege chocopot - van gelijk welk merk - meebrengt naar een Oxfamwinkel, krijgt er een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco voor in ruil.

Via de chocopasta brengt Oxfam-Wereldwinkels de problematiek van kinderarbeid in de cacaoteelt onder de aandacht. "Dankzij onze samenwerking met Oxfam krijgen de kinderen in Ivoorkust meer kansen. Bij elke aankoop in de Vlaamse wereldwinkels veranderen de levensomstandigheden hier", zegt Mariame Touré, directrice van de Ivoriaanse cacaocoöperatie Kavokiva, waarmee Oxfam samenwerkt.

Max Havelaar maakt gebruik van een humoristische actie om op die manier een heel serieuze problematiek onder de aandacht te brengen. Via het verhaal van Max - een ventje uit chocolade die de echte Max uit Ghana moet verpersoonlijken - worden vooral ouders gemobiliseerd om te switchen naar Fair Trade chocolade.

Max vertelt het verhaal van eerlijke handel en hoe het zijn leven, dat van zijn ouders en dat van de gemeenschap Amankwatia veranderd heeft, dankzij de Fairtradecoöperatie Kuapa Kokoo. Pieter Embrechts ging samen met Karrewiet/Ketnet naar Ghana om dit verhaal te brengen in drie unieke reportages die op 3, 4 en 5 oktober op Ketnet uitgezonden worden.

Luisteren naar consumenten Tijdens de Week van de Fair Trade kan je ook als consument terecht bij het BFTF voor antwoorden omtrent Fair Trade. Enerzijds stapt de organisatie zelf naar consumenten toe door markten te bezoeken in Namen, Brussel en Luik. Anderzijds worden er ook afterworkbijeenkomsten in Brussel, Bergen, Namen en Luik georganiseerd voor handelaars en ondernemers.

Nieuw dit jaar is dat alle initiatieven en activiteiten gebundeld staan op één adres. Wie wil meedoen aan de Week van de Fair Trade kan een bezoek brengen aan de website. (RDM)

Van 3 tot 13 oktober vindt de 11e editie van de Week van de Fair Trade plaats. Met deze campagne wil het Trade for Development Centre consumenten oproepen om meer Fair Trade producten te kopen. De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre, in opdracht van BTC (het Belgisch Onwikkelingsagentschap). Er wordt ook nauw samengewerkt met de belangrijkste spelers op de Belgische fairtrademarkt die elk een speciale actie houden tijdens deze week. Zo gaat Oxfam te werk onder de slogan 'De pot op? Geen probleem!'. Wie op 13 oktober een lege chocopot - van gelijk welk merk - meebrengt naar een Oxfamwinkel, krijgt er een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco voor in ruil. Via de chocopasta brengt Oxfam-Wereldwinkels de problematiek van kinderarbeid in de cacaoteelt onder de aandacht. "Dankzij onze samenwerking met Oxfam krijgen de kinderen in Ivoorkust meer kansen. Bij elke aankoop in de Vlaamse wereldwinkels veranderen de levensomstandigheden hier", zegt Mariame Touré, directrice van de Ivoriaanse cacaocoöperatie Kavokiva, waarmee Oxfam samenwerkt. Max Havelaar maakt gebruik van een humoristische actie om op die manier een heel serieuze problematiek onder de aandacht te brengen. Via het verhaal van Max - een ventje uit chocolade die de echte Max uit Ghana moet verpersoonlijken - worden vooral ouders gemobiliseerd om te switchen naar Fair Trade chocolade. Max vertelt het verhaal van eerlijke handel en hoe het zijn leven, dat van zijn ouders en dat van de gemeenschap Amankwatia veranderd heeft, dankzij de Fairtradecoöperatie Kuapa Kokoo. Pieter Embrechts ging samen met Karrewiet/Ketnet naar Ghana om dit verhaal te brengen in drie unieke reportages die op 3, 4 en 5 oktober op Ketnet uitgezonden worden. Luisteren naar consumenten Tijdens de Week van de Fair Trade kan je ook als consument terecht bij het BFTF voor antwoorden omtrent Fair Trade. Enerzijds stapt de organisatie zelf naar consumenten toe door markten te bezoeken in Namen, Brussel en Luik. Anderzijds worden er ook afterworkbijeenkomsten in Brussel, Bergen, Namen en Luik georganiseerd voor handelaars en ondernemers. Nieuw dit jaar is dat alle initiatieven en activiteiten gebundeld staan op één adres. Wie wil meedoen aan de Week van de Fair Trade kan een bezoek brengen aan de website. (RDM)