Vanaf Wereldwaterdag, 22 maart, daagt de ngo Join for Water ons uit om negen weken lang minder water te verspillen. Ontdek hier waarom dat belangrijk is en hoe we ons steentje kunnen bijdragen.
De meeste gezinnen op het platteland in Afrika zijn afhankelijk van waterputten. Leidingwater is duurder, maar kan het leven van vooral meisjes en vrouwen ingrijpend veranderen, schrijven James Winter en Jenna Davis op basis van onderzoek in Zambia.
Op Wereldwaterdag lanceert de ngo Join For Water de Water Challenge-campagne, waarmee we worden uitgedaagd om negen weken lang waterbewuster te leven. 'Als burger heb je meer macht dan je denkt,' klinkt het bij Dries Moorthamers van de ngo.
Op een planeet die voor 70 procent uit water bestaat, sterven dagelijks twintig- tot dertigduizend mensen door een gebrek aan zuiver water. En de druk op het water neemt steeds meer toe. In 'Water. Waarom elke druppel telt' brengt emeritus professor Marc Van Molle een ongemakkelijke waarheid die breed gehoor zou moeten krijgen.
De recente zomerdroogtes in Europa zijn met niets in de voorbije tweeduizend jaar te vergelijken, stelt een studie in Nature. Uit analyse van boomringen blijkt dat in 2015 een scherpe nieuwe trend is ingezet.
Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Die vormt dit jaar het startschot van een nieuwe uitdaging: een om je waterverbruik drastisch terug te schroeven met een aantal simpele ingrepen.
De ngo Join For Water maakte een calculator voor je watervoetafdruk. Hoeveel water verspil jij en kan je er iets aan veranderen? Met enkele simpele tips bespaar je duizenden liters water. En dat is broodnodig, gezien de huidige droogte in Vlaanderen.
35 tot 50 procent van de wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid. Dat staat te lezen in het boek 'De kunst van no-waste'. Gelukkig biedt het werk ook concrete oplossingen en recepten op maat van elke keuken. Wij mogen een voorproefje serveren.
Even de vuile was over de kledingindustrie buitenhangen: voor iedere nieuwe aankoop die we doen, zijn duizenden liters water nodig of dragen we bij aan de plastic soup in onze oceanen.