Modeontwerper John Galliano werd donderdag in Parijs veroordeeld voor antisemitische uitlatingen in het openbaar. Hij kreeg geen gevangenisstraf, wel een boete van 6000 euro. De filmpjes waarin een duidelijk zeer dronken Galliano onder meer zijn liefde voor Hitler uitroept, zijn ondertussen uitgegroeid tot You Tube hits. En ze zijn maanden na datum nog altijd even choquant om te zien.

Onverdedigbaar gedrag, moreel en ook wettelijk, en nu een terechte straf. Of daarmee voor Galliano de kous af is en hij nu opnieuw aan een toekomst in de mode kan denken, is niet zeker. Maar zeker niet uitgesloten en waarom ook niet?

Multiculturele invloedenIn alle profielen die de afgelopen maanden over Galliano verschenen, was er één constante: niemand uit zijn omgeving die in John Galliano een racist ziet. Zijn collecties, zowel voor het huis Dior waar hij sinds 1997 aan het hoofd stond als zijn eigen lijnen, waren vaak doordrongen van multiculturele invloeden. De modewereld zelf is ook zeer internationaal.

Toen hij zich in juni voor de Parijse rechtbank moest verdedigen, betuigde Galliano zijn spijt. Hij voerde ook aan dat hij zelf, als homoseksueel, tegen heel veel vooroordelen had moeten vechten. Hij weet zijn gefilmde, antisemitische uitvallen aan een combinatie van alcohol en pillen.

Metamorfose
Het gemediatiseerde ontslag van John Galliano begin maart dit jaar - na de rechterlijke aanklacht tegen hem zette Dior hem aan de deur - was het begin van een grote denkoefening in de modewereld.

Dit jaar zijn er ongezien veel transfers van ontwerpers geweest: Trussardi, Cacharel, Kenzo, Chloé: allemaal kregen ze iemand anders aan het hoofd. Het hoge ritme in de mode - zo was Galliano verantwoordelijk voor twaalf collecties per jaar - wordt steeds meer in vraag gesteld.

In een interview dat onze medewerker Jesse Brouns met ontwerper Raf Simons had (Black Mode 05 van 24 augustus jl.) vertelde Simons dat het star-systeem in de mode (waarbij de ontwerpers sterren zijn en belangrijker dan het merk) op zijn retour is. Hij is ervan overtuigd dat modehuizen hun ontwerpers nu ook zullen selecteren op gezondheid, mentaliteit en psychologie.

Nieuwe kansMaar wat met Galliano? Hij is serieus uit de bocht gegaan en serieus gestraft (zijn eigen label kwijt, ontslagen bij Dior en nu een veroordeling). Hij heeft ondertussen een ontwenningskuur achter de rug. Volgens veel fashion insiders is een comeback uitgesloten.

Daar zou ik toch mijn geld niet op verwedden. Voor goede vriendin Kate Moss maakte hij onlangs een prachtige trouwjurk. Een creatieve rehabilitatie. In de Britse Vogue verscheen deze maand een zeer genuanceerd portret van John Galliano. De man heeft talent zat, daar is iedereen het over eens. Waarom zou hij na zijn straf geen nieuwe kans verdienen?

Trui Moerkerke

Modeontwerper John Galliano werd donderdag in Parijs veroordeeld voor antisemitische uitlatingen in het openbaar. Hij kreeg geen gevangenisstraf, wel een boete van 6000 euro. De filmpjes waarin een duidelijk zeer dronken Galliano onder meer zijn liefde voor Hitler uitroept, zijn ondertussen uitgegroeid tot You Tube hits. En ze zijn maanden na datum nog altijd even choquant om te zien. Onverdedigbaar gedrag, moreel en ook wettelijk, en nu een terechte straf. Of daarmee voor Galliano de kous af is en hij nu opnieuw aan een toekomst in de mode kan denken, is niet zeker. Maar zeker niet uitgesloten en waarom ook niet? Multiculturele invloedenIn alle profielen die de afgelopen maanden over Galliano verschenen, was er één constante: niemand uit zijn omgeving die in John Galliano een racist ziet. Zijn collecties, zowel voor het huis Dior waar hij sinds 1997 aan het hoofd stond als zijn eigen lijnen, waren vaak doordrongen van multiculturele invloeden. De modewereld zelf is ook zeer internationaal. Toen hij zich in juni voor de Parijse rechtbank moest verdedigen, betuigde Galliano zijn spijt. Hij voerde ook aan dat hij zelf, als homoseksueel, tegen heel veel vooroordelen had moeten vechten. Hij weet zijn gefilmde, antisemitische uitvallen aan een combinatie van alcohol en pillen. Metamorfose Het gemediatiseerde ontslag van John Galliano begin maart dit jaar - na de rechterlijke aanklacht tegen hem zette Dior hem aan de deur - was het begin van een grote denkoefening in de modewereld. Dit jaar zijn er ongezien veel transfers van ontwerpers geweest: Trussardi, Cacharel, Kenzo, Chloé: allemaal kregen ze iemand anders aan het hoofd. Het hoge ritme in de mode - zo was Galliano verantwoordelijk voor twaalf collecties per jaar - wordt steeds meer in vraag gesteld. In een interview dat onze medewerker Jesse Brouns met ontwerper Raf Simons had (Black Mode 05 van 24 augustus jl.) vertelde Simons dat het star-systeem in de mode (waarbij de ontwerpers sterren zijn en belangrijker dan het merk) op zijn retour is. Hij is ervan overtuigd dat modehuizen hun ontwerpers nu ook zullen selecteren op gezondheid, mentaliteit en psychologie. Nieuwe kansMaar wat met Galliano? Hij is serieus uit de bocht gegaan en serieus gestraft (zijn eigen label kwijt, ontslagen bij Dior en nu een veroordeling). Hij heeft ondertussen een ontwenningskuur achter de rug. Volgens veel fashion insiders is een comeback uitgesloten. Daar zou ik toch mijn geld niet op verwedden. Voor goede vriendin Kate Moss maakte hij onlangs een prachtige trouwjurk. Een creatieve rehabilitatie. In de Britse Vogue verscheen deze maand een zeer genuanceerd portret van John Galliano. De man heeft talent zat, daar is iedereen het over eens. Waarom zou hij na zijn straf geen nieuwe kans verdienen? Trui Moerkerke