Waarom een 27-jarige ervoor kiest om in het klooster te gaan: ‘Wij worden wel verliefd. Op Jezus!’

© iStock

Komende zaterdag treedt Marije, ofte zuster Marie Madeleine, als 27-jarige toe tot de Zusters Sacramentinen van Halle. Ook in kloosters gaan ze mee met hun tijd. “Ik ben actief op Facebook en heb er al diepe chatgesprekken gehad met mensen met een roeping.”

Contemplatieve Gemeenschappen, of slotkloosters zoals ze doorgaans worden genoemd, hebben het niet makkelijk om nieuwe slotzusters aan te trekken. Er zijn -verspreid over de 48 slotkloosters in het land – slechts één of twee toetredingen per jaar. Momenteel leven zo’n 375 zusters in een Contemplatieve Gemeenschap. Wij gingen een kijkje nemen bij de Zusters Sacramentinen van Halle in Vlaams-Brabant.

Daar wordt volgende week zaterdag met trots de ‘inkleding’ van zuster Marie-Madeleine (27) gevierd. Deze feestelijke gebeurtenis is het ideale moment voor een gesprek. Ik word hartelijk ontvangen bij de Zusters Sacramentinen, een kleine gemeenschap van zes slotkloosters die zich toelegt op altijddurende aanbidding van de Heer in het Heilig Sacrament.

Tijdens de dag is er dus altijd een zuster aan het bidden in de kapel voor Jezus en Onze-Lieve-Vrouw. “Niet meer dag en nacht, zoals vroeger het geval was. Alles is al wat soepeler geworden”, vertelt zuster Angela. “Maar bidden vormt nog steeds onze hoofdtaak. We bidden voor wie niet bidt, bijvoorbeeld doordat ze te veel bezig zijn met het werk, omdat ze ongelovig zijn of voor andere redenen. We zijn hier niet voor onszelf. We hebben een opdracht gekregen van God : mensen terug bij Hem brengen.”

De jongeren van nu zijn bang van de stilte, bang om zichzelf te ontmoeten.

Dagelijkse taken

Naast het bidden, houden de zusters zich bezig met het huishouden : koken, schoonmaken, de tuin onderhouden en daarnaast is er ook nog een hostiebakkerij. De zes zusters leven in het slot en komen enkel buiten voor noodzakelijke dingen, bijvoorbeeld om inkopen te doen. Daarbij gaan ze naar eigen zeggen recht op hun doel af, zonder tijd te verliezen met andere zaken.

Ze streven bovendien absolute stilte na. “Want hoe meer je praat, hoe meer je weggehouden wordt van God. De jongeren van nu zijn bang van de stilte, bang om zichzelf te ontmoeten”, klinkt het. Toch zijn de zusters niet volledig afgesloten van de wereld. “Iedereen is daar vrij in. Uiteraard weten wij ook wat er in de wereld gebeurt. Bovendien heb ik onlangs de sociale media ontdekt”, aldus Moeder-overste Marie-Gabrielle. “Ik ben actief op Facebook en heb er al diepe chatgesprekken gehad met mensen met een roeping. Het eerste contact met Marije verliep trouwens ook via Facebook.”

Mieke Vercruijsse

monasteriumhalle.wordpress.com

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het vervolg op de website van De Zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content