Waarom deze vrouw naakt door New York rondloopt

De Frans-Amerikaanse kunstenares Erica Simone liet zichzelf de voorbije vijf jaar zonder kleren fotograferen op allerlei plaatsen in New York zoals de metro, de taxi of bij de kapper. Het resultaat wil ze bundelen in haar boek “Nue York”, met als doel het menselijk lichaam omarmen in zijn puurste vorm: zonder kleren of materiële accessoires.

Vooraf hield Simone zich bezig met het stellen van enkele vragen: is een maatschappij georganiseerd zonder het gebruik van mode als kledingstuk? Zouden we gelukkig kunnen leven met enkel ons eigen lichaam om aan de wereld te tonen? Gaat naaktheid automatisch samen met seks? En vooral: hoe ver is het gekomen dat het tegen de wet is dat we ons naakte lichaam in het openbaar niet mogen vertonen? ‘Ik beweer niet de antwoorden te hebben op al deze vragen, maar ze zorgden er wel voor dat ik zin had mijn kleren uit te trekken’, aldus de kunstenares.

Het punt van het boek is allesbehalve choqueren met naaktheid. ‘Ik wil het menselijk lichaam omarmen in zijn puurste vorm: zonder dure kleren of onnodige materiële accessoires die ons status bezorgen. We worden naakt geboren, en zullen uiteindelijk ook naakt sterven. De fotoreeks is een bewustwordingscampagne die draait rond je comfortabel voelen in je eigen lichaam en geest, en in de rol die je vervult in deze maatschappij. Het gaat over vrij zijn, over zich afzetten uit maatschappelijke verwachtingen en weergaven uit de media”, meent Erica Simone.

Wie een boek wil publiceren heeft logischerwijs geld nodig, en dat wil Simone aanpakken via crowdfunding. Ze wil 10.000 dollar inzamelen om het boek te koop te kunnen aanbieden. Het project van Erica Simone steunen kan via deze link.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content