Oxfam had gesprekken in de zwaarst getroffen regio's, Gorka en Dhading, met vijfhonderd vrouwen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen bang zijn voor fysiek en seksueel geweld in de overbevolkte tijdelijke onderkomens, waar het ontbreekt aan privacy en stevige muren.

Geen man die borg staat

Volgens Oxfam leven vele gezinnen er buiten onder een tentzeil of in bouwsels met metalen platen. De bewoners moeten toiletten delen. Volgens Oxfam is de situatie vooral zorgelijk voor alleenstaande vrouwen, die vaak in hun dorpen geïsoleerd leven. Zij zouden weinig steun van de gemeenschap krijgen bij het ruimen van puin of bouwen van permanente onderkomens. Zonder steun van een man die zich borg stelt, is het moeilijk voor hen om een lening of compensatie te krijgen.

30 jaar hulp

Oxfam zette focusgroepen op het platteland op om ervoor te zorgen dat vrouwen gehoord worden en centraal worden geplaatst in de herstelwerkzaamheden. Het gaat om 21 focusgroepen in Dhading en Ghorka met respectievelijk 308 en 280 vrouwen. De hulp bestond tot nu toe uit hygiënespullen voor vrouwen, en de bouw van aparte toiletten voor vrouwen en meisjes. De ontwikkelingsorganisatie zorgt ook voor psychologische opvang, en zendt radioprogramma's uit met voorlichting over hygiëne, klinkt het in een persbericht.

Oxfam werkt al ruim dertig jaar in Nepal. Zo probeert het er vrouwen te versterken om hun rechten op te eisen.

(Belga)

Oxfam had gesprekken in de zwaarst getroffen regio's, Gorka en Dhading, met vijfhonderd vrouwen. Uit die gesprekken bleek dat vrouwen bang zijn voor fysiek en seksueel geweld in de overbevolkte tijdelijke onderkomens, waar het ontbreekt aan privacy en stevige muren. Volgens Oxfam leven vele gezinnen er buiten onder een tentzeil of in bouwsels met metalen platen. De bewoners moeten toiletten delen. Volgens Oxfam is de situatie vooral zorgelijk voor alleenstaande vrouwen, die vaak in hun dorpen geïsoleerd leven. Zij zouden weinig steun van de gemeenschap krijgen bij het ruimen van puin of bouwen van permanente onderkomens. Zonder steun van een man die zich borg stelt, is het moeilijk voor hen om een lening of compensatie te krijgen. Oxfam zette focusgroepen op het platteland op om ervoor te zorgen dat vrouwen gehoord worden en centraal worden geplaatst in de herstelwerkzaamheden. Het gaat om 21 focusgroepen in Dhading en Ghorka met respectievelijk 308 en 280 vrouwen. De hulp bestond tot nu toe uit hygiënespullen voor vrouwen, en de bouw van aparte toiletten voor vrouwen en meisjes. De ontwikkelingsorganisatie zorgt ook voor psychologische opvang, en zendt radioprogramma's uit met voorlichting over hygiëne, klinkt het in een persbericht. Oxfam werkt al ruim dertig jaar in Nepal. Zo probeert het er vrouwen te versterken om hun rechten op te eisen.(Belga)