Vrouwelijke toppolitici nog steeds eerder uitzondering dan regel

Topmedewerker Huma Abedin met Hillary Clinton © REUTERS

De recente afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft het aantal vrouwelijke staatshoofden en regeringsleiders op 16 gebracht in 200 landen. Vrouwelijke leiders zoals Hillary Clinton of Angela Merkel zijn nog steeds eerder uitzonderlijk.

Dilma Rousseff, Hillary Clinton, Angela Merkel: als vrouwen de politieke top bereiken, zijn ze vaak erg zichtbaar maar in aantal blijven vrouwelijke politici nog steeds eerder uitzondering dan regel.

Hillary, Ellen en May

Vrouwen die “het hoogste politieke ambt bekleden zijn vaak erg zichtbaar en hoe dan ook extreem noodzakelijk. Toch blijven ze ook extreem uitzonderlijk”, zegt Anne Marie Goetz van het Center for Global Affairs aan de universiteit van New York.

Door de afzetting van Dilma Rousseff als president van Braziliƫ komt het aantal vrouwelijke staatshoofden of regeringsleiders op 16 in bijna 200 landen. Dat cijfer kan weer stijgen in 2017, als Hillary Clinton verkozen zou worden als 45e president van de Verenigde Staten.

Liberia heeft een vrouwelijke president, Ellen Johnson-Sirleaf, en in het Verenigd Koninkrijk is Theresa May de premier, maar op wereldschaal is de gendergelijkheid in de politiek nog niet bereikt. Nochtans is dit een doelstelling die de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) al in 1995 ondertekenden.

Gendergelijkheid binnen 50 jaar

“Vijf procent van de regeringshoofden is vrouw, 7 procent is staatshoofd, en in het parlement is slechts 22 procent van het vrouwelijke geslacht. Dat is veel te weinig”, zegt Gabriella Borovsky, beleidsspecialiste bij VN-Vrouwen. “Met de huidige snelheid zal het nog 50 jaar duren voor we gendergelijkheid krijgen in de verschillende parlementen.”

Elke vrouw die een hoge functie bekleedt heeft harder moeten werken en is zwaarder beoordeeld.

Volgens Goetz worden de schaarse vrouwen die de top bereiken, ook zwaarder op de proef gesteld. “Elke vrouw die een hoge functie bekleedt heeft harder moeten werken en is zwaarder beoordeeld”, zegt ze. “Denk maar aan de voormalige premier van AustraliĆ«, Julia Gillard, die getuigde dat ze onderwerp was van behoorlijk schokkende seksistische interpretaties.”

“Het ging niet over haar ideologie, maar over het feit dat ze vrouw is. Ik vrees dat we hetzelfde zullen zien bij Hillary Clinton”, zegt Goetz.

Vrouwelijke Ban Ki-moon

Terwijl de VN opkomt voor meer gendergelijkheid in de politiek, heeft de organisatie zelf nog nooit een vrouw aan het hoofd gehad. Voor het eerst staan er wel enkele vrouwelijke kandidaten op de lijst van mogelijke opvolgers van huidig secretaris-generaal Ban Ki-moon, die begin 2017 de fakkel zal doorgeven.

Ook al zijn de vrouwelijke kandidaten allemaal hoog gekwalificeerd, interne opiniepeilingen hebben al aangegeven dat de vijftienkoppige VN-Veiligheidsraad op zoek is naar een mannelijke opvolger. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content