VN-expert is ‘historische overwinning’ in strijd tegen LHBTI-discriminatie

De jaarlijkse gay pride parade in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek © REUTERS

Een “historische overwinning”. Zo wordt gereageerd op de beslissing om binnen de VN een onafhankelijke expert aan te stellen die zich met discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) over de hele wereld zal bezighouden.

Meer dan 600 ngo’s hebben erop toegezien dat de VN-mensenrechtenraad vorige week donderdag in Genève een resolutie aannam om “mensen te beschermen tegen geweld en discriminatie gebaseerd op seksuele geaardheid en gender.”

Het aanstellen van een expert voor deze problemen is een aanzienlijke stap vooruit, omdat niet alle 193 lidstaten het eens zijn over LHBTI-kwesties.

Schietpartij in Orlando

“Een onafhankelijke VN-expert geeft een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap begaan is met de kwestie en dat lidstaten de problemen moeten aanpakken”, verklaart John Fisher van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hij beseft dat bepaalde landen niet willen meewerken, maar dat bewijst volgens hem juist de behoefte aan een onafhankelijke expert.

Ook de American Civil Liberties Union (ACLU), een van de belangrijkste voorvechters van LHBTI-rechten in de VS, toont zich tevreden. Haar directeur voor internationale mensenrechten, Jamil Dakwar, ziet in de resolutie een bevestiging dat internationale mensenrechten voor iedereen moeten gelden.

Volgens studies wordt de helft tot twee derde van de LHBTI-studenten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Thailand gepest op school.

“Zelfs in de VS hebben recente gebeurtenissen zoals de schietpartij in een homoclub in Orlando en de weerslag op transgenders na de legalisering van het homohuwelijk duidelijk gemaakt dat de mensenrechten voor LHBT-gemeenschappen dringend meer aandacht en bescherming moeten krijgen.”

Politiegeweld

Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen hebben inderdaad nog te kampen met discriminatie en geweld. Volgens studies wordt de helft tot twee derde van de LHBTI-studenten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Thailand gepest op school, terwijl 30 procent van hen spijbelt om moeilijkheden te vermijden.

In de voorbije jaren werd geweld, vooral tegen transgenders, steeds algemener. Het rapport uit 2014 van het Anti-Violence Project bewees dat politiegeweld zeven keer vaker transgenders trof dan niet-transgenders. En het recente rapport van 2015 (dat in juni van dit jaar verscheen) gaf aan dat 67 procent van de door haat ingegeven moorden op LHBTI’ers een transgender betrof.

Uit recente cijfers blijkt dat er 1,4 miljoen transgenders leven in de VS: tweemaal zoveel dan gedacht. Hoewel de VS traag maar zeker kwesties omtrent LHBTI-rechten aanpakken, zijn er staten die transgenders verbieden om het toilet te gebruiken voor het geslacht waarmee ze zich identificeren.

Ontwikkelingslanden

Opvallend was dat bij de stemming donderdag geen Afrikaanse landen, en slechts twee Aziatische landen (Zuid-Korea en Vietnam) voor de resolutie stemden. De achttien stemmen tegen kwamen onder andere van Rusland, China en verschillende Arabische landen.

De ngo’s die de resolutie steunden, kwamen wel uit ontwikkelingslanden. “Het is belangrijk dat ongeveer 70 procent van de organisaties uit het Zuiden komt”, verklaart Yahia Zaidi van het MantiQitna Network.

Bij de resolutie springt de onafhankelijke expert het meest in het oog, maar er werd ook over andere zaken gedebatteerd. “Sommige amendementen doen vermoeden dat culturele en religieuze waarden gerespecteerd moeten worden. Dat zou kunnen overkomen als een soort afleiding van de universele mensenrechten. Maar de resolutie bevestigt toch dat de mensenrechten belangrijker zijn “, besluit Fisher vanuit Genève.

(IPS/Phillip Kaeding)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content