De camera knipt aan. Enkele jonge mensen nemen plaats voor de lens, benieuwd naar wat hen te wachten staat. Er wordt ingezoomd op een labelmaker en hun glimlach verdwijnt. Er wordt nerveus op een lip gebeten, handen wringen in de schoot. Daar komt het eerste etiket. Sissy. Unhealthy. Invader. Criminal. De jongeren krijgen de verwijten op de borststreek gekleefd. Maar waar heel wat bewustmakingscampagnes daar zouden eindigen vinden de mannen en vrouwen de kracht om de etiketten van hun lijf te rukken, om haat en vooroordelen plaats te laten maken voor een dappere glimlach. #labelsareforboxes, zo eindigt het filmpje dat Joppe De Campeneere in samenwerking met Justine Demarey lanceerde op zijn blog Start To Fashion.

Joppe is geen vreemde in het maatschappelijk debat. Op deze site alleen al sprak hij zich uit over gegenderde mode en make-up en op zijn eigen digitale media zet hij zich in tegen stereotyperingen op basis van geslacht, afkomst, huidskleur of geaardheid. "De woorden die de mensen in mijn filmpje op zich kleefden zijn dingen die ze écht naar het hoofd geslingerd krijgen", vertelt De Campeneere. "Het zijn geen statements die we verzonnen of overdreven hebben om meer impact te genereren."

Het idee voor dit project kwam er nadat een vriendin grapte hoe surreëel het zou zijn mochten mensen niet enkel mentaal, maar ook fysiek labels zouden plakken op iedereen die ze tegenkomen - en hoe ze daar écht niet mee weg zouden komen. "Dat idee is wat blijven hangen. Ik wilde dat visualiseren", aldus De Campeneere.

Het filmproces zelf was behoorlijk emotioneel. "Hoewel het "maar" strookjes papier zijn is het waanzinnig moeilijk om iemand letterlijk te labelen als 'dangerous', 'terrorist' of 'piggy'. Gelukkig was het losrukken van de labels net zo bevrijdend als dat het opkleven verstikkend was." (KS)

In de bijhorende blogpost laat Joppe de mensen die in de campagne te zien waren aan het woord. Zeker lezen!

De camera knipt aan. Enkele jonge mensen nemen plaats voor de lens, benieuwd naar wat hen te wachten staat. Er wordt ingezoomd op een labelmaker en hun glimlach verdwijnt. Er wordt nerveus op een lip gebeten, handen wringen in de schoot. Daar komt het eerste etiket. Sissy. Unhealthy. Invader. Criminal. De jongeren krijgen de verwijten op de borststreek gekleefd. Maar waar heel wat bewustmakingscampagnes daar zouden eindigen vinden de mannen en vrouwen de kracht om de etiketten van hun lijf te rukken, om haat en vooroordelen plaats te laten maken voor een dappere glimlach. #labelsareforboxes, zo eindigt het filmpje dat Joppe De Campeneere in samenwerking met Justine Demarey lanceerde op zijn blog Start To Fashion.Joppe is geen vreemde in het maatschappelijk debat. Op deze site alleen al sprak hij zich uit over gegenderde mode en make-up en op zijn eigen digitale media zet hij zich in tegen stereotyperingen op basis van geslacht, afkomst, huidskleur of geaardheid. "De woorden die de mensen in mijn filmpje op zich kleefden zijn dingen die ze écht naar het hoofd geslingerd krijgen", vertelt De Campeneere. "Het zijn geen statements die we verzonnen of overdreven hebben om meer impact te genereren." Het idee voor dit project kwam er nadat een vriendin grapte hoe surreëel het zou zijn mochten mensen niet enkel mentaal, maar ook fysiek labels zouden plakken op iedereen die ze tegenkomen - en hoe ze daar écht niet mee weg zouden komen. "Dat idee is wat blijven hangen. Ik wilde dat visualiseren", aldus De Campeneere.Het filmproces zelf was behoorlijk emotioneel. "Hoewel het "maar" strookjes papier zijn is het waanzinnig moeilijk om iemand letterlijk te labelen als 'dangerous', 'terrorist' of 'piggy'. Gelukkig was het losrukken van de labels net zo bevrijdend als dat het opkleven verstikkend was." (KS)