Video: waarom pessimisten meer gedaan krijgen

31/08/15 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:34

Geloof jij dat je met een optimistische ingesteldheid dubbel zo veel slaagkansen hebt wanneer je nieuwe projecten aanvangt? Helaas is het tegenovergestelde waar: optimisme kan zelfs een barrière zijn om iets tot een goed einde te brengen. Voor jou gepresenteerd in een bevattelijk filmpje: de positieve kant van negatief denken.

Video: waarom pessimisten meer gedaan krijgen

© iStock

De Duitse psychologe Gabriele Oettingen ontdekte in de jaren '90 al dat pessimistische vrouwen met afslankplannen meer gewicht verloren dan hun optimistische medediëters. Want wat bleek? Wie op voorhand vreest niet te zullen slagen in een opdracht, erkent veel meer dat er haar een moeilijk proces te wachten staat en is beter voorbereid op de afzonderlijke deeltaken in het grote proces.

Dromen over de toekomst zorgt er met andere woorden voor dat je zaken die nu moeten gebeuren (als in: je sportschoenen aantrekken en gaan joggen) uit het oog verliest. Een beetje pessimisme komt dus goed van pas als je een haalbaar plan wilt opstellen om een doel te bereiken in de toekomst. Hoe dat juist zit, wordt haarfijn uitgelegd in dit filmpje:

(EK)

Lees meer over:

Onze partners