De Amerikaanse Margaret Thome Bekema studeerde nooit af aan de Grand Rapids Catholic Central High. Dat komt omdat ze in 1932 gedwongen werd de school te verlaten. Margaret moest namelijk thuisblijven om te zorgen voor haar broers, zussen en haar moeder die kanker had. De vrouw mocht nu een ere- diploma in ontvangst nemen, slechts 79 jaar nadat ze normaal zou afstuderen .

'Ik dank u uit de grond van mijn hart', bedankte een begrijpelijk emotionele Bekema, 'Ik moest stoppen met school om mijn familie te runnen. Je hebt geen idee hoe moeilijk dat was. Ik hield van de middelbare school en ik had veel vrienden.' Greg Deja, huidig directeur van de school, vind het diploma meer dan verdiend: 'Haar leven staat in teken van opoffering. Het is bemoedigend en inspirerend voor onze gemeenschap, omdat haar keuzes vertegenwoordigen alle de kernwaarden die we leren onze studenten.'

Onderwijs voor meisjes

Zelfopoffering en zorgzaamheid zijn natuurlijk aardige voorbeelden voor de gemeenschap maar het zou nog mooier zijn om te hameren op het belang van opleiding van vrouwen. Want hoewel het achterhaald lijkt dat een jong meisje haar opleiding moet stopzetten om bijvoorbeeld het huishouden over te nemen, is dit anno 2015 jammer genoeg nog steeds een realiteit. Ondanks de vooruitgang van de afgelopen jaren, worden meisjes nog vaak uitgesloten van onderwijs.

Gegevens van Unicef bevestigen dat in 2013 meer dan 60 miljoen meisjes niet op de schoolbanken zaten. Onderwijs is nochtans een belangrijke hefboom om andere ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken: dankzij een kwalitatieve opleiding kan een vicieuze cirkel van armoede en onderdrukking beëindigd worden. (AW)

De Amerikaanse Margaret Thome Bekema studeerde nooit af aan de Grand Rapids Catholic Central High. Dat komt omdat ze in 1932 gedwongen werd de school te verlaten. Margaret moest namelijk thuisblijven om te zorgen voor haar broers, zussen en haar moeder die kanker had. De vrouw mocht nu een ere- diploma in ontvangst nemen, slechts 79 jaar nadat ze normaal zou afstuderen .'Ik dank u uit de grond van mijn hart', bedankte een begrijpelijk emotionele Bekema, 'Ik moest stoppen met school om mijn familie te runnen. Je hebt geen idee hoe moeilijk dat was. Ik hield van de middelbare school en ik had veel vrienden.' Greg Deja, huidig directeur van de school, vind het diploma meer dan verdiend: 'Haar leven staat in teken van opoffering. Het is bemoedigend en inspirerend voor onze gemeenschap, omdat haar keuzes vertegenwoordigen alle de kernwaarden die we leren onze studenten.'Onderwijs voor meisjesZelfopoffering en zorgzaamheid zijn natuurlijk aardige voorbeelden voor de gemeenschap maar het zou nog mooier zijn om te hameren op het belang van opleiding van vrouwen. Want hoewel het achterhaald lijkt dat een jong meisje haar opleiding moet stopzetten om bijvoorbeeld het huishouden over te nemen, is dit anno 2015 jammer genoeg nog steeds een realiteit. Ondanks de vooruitgang van de afgelopen jaren, worden meisjes nog vaak uitgesloten van onderwijs. Gegevens van Unicef bevestigen dat in 2013 meer dan 60 miljoen meisjes niet op de schoolbanken zaten. Onderwijs is nochtans een belangrijke hefboom om andere ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken: dankzij een kwalitatieve opleiding kan een vicieuze cirkel van armoede en onderdrukking beëindigd worden. (AW)