De redactie van Buzzfeed vroeg verschillende vrouwen om deel te nemen aan een experiment waarbij ze een professionele fotoshoot kregen en achteraf bewerkt werden tot 'covermodellen.' Hun reacties op de beelden waren unaniem: 'ik herken mezelf niet meer.'

'Dit is hoe ik mezelf altijd heb willen zien, maar nu dat ik het resultaat onder ogen heb gekregen, twijfel ik eraan dat ik er echt zo zou willen uitzien,' reageerde een van de vrouwen die deelnamen aan het experiment.

Hoewel het experiment werd uitgevoerd met een beperkt aantal proefpersonen, kunnen we toch stellen dat de resultaten verrassend en opmerkelijk zijn. De vrouwen vonden het vervreemdend om zichzelf te zien nadat ze bewerkt werden door Photoshop. De imperfecties en speciale trekken eigen aan de vrouwen werden verwijderd, wat ervoor zorgde dat ze zichzelf amper herkenden. 'Ik hou net van mijn sproeten. Ik vind dat ze karakter toevoegen aan mijn gezicht,' opperde een van de testpersonen.

Buzzfeed wilde met dit experiment aankaarten dat vrijwel iedereen er kan uitzien als een 'covermodel', maar dat dat niet automatisch positief wordt bevonden door de modellen zelf. Digitale bewerking neemt specifieke eigenschappen weg van het model die hem of haar net uniek maken. De diversiteit van schoonheid wordt vervaagd door de bewerking en dat zorgt dan weer voor een vertekend schoonheidsideaal.

Bekijk hieronder het experiment. (LP)

De redactie van Buzzfeed vroeg verschillende vrouwen om deel te nemen aan een experiment waarbij ze een professionele fotoshoot kregen en achteraf bewerkt werden tot 'covermodellen.' Hun reacties op de beelden waren unaniem: 'ik herken mezelf niet meer.' 'Dit is hoe ik mezelf altijd heb willen zien, maar nu dat ik het resultaat onder ogen heb gekregen, twijfel ik eraan dat ik er echt zo zou willen uitzien,' reageerde een van de vrouwen die deelnamen aan het experiment. Hoewel het experiment werd uitgevoerd met een beperkt aantal proefpersonen, kunnen we toch stellen dat de resultaten verrassend en opmerkelijk zijn. De vrouwen vonden het vervreemdend om zichzelf te zien nadat ze bewerkt werden door Photoshop. De imperfecties en speciale trekken eigen aan de vrouwen werden verwijderd, wat ervoor zorgde dat ze zichzelf amper herkenden. 'Ik hou net van mijn sproeten. Ik vind dat ze karakter toevoegen aan mijn gezicht,' opperde een van de testpersonen. Buzzfeed wilde met dit experiment aankaarten dat vrijwel iedereen er kan uitzien als een 'covermodel', maar dat dat niet automatisch positief wordt bevonden door de modellen zelf. Digitale bewerking neemt specifieke eigenschappen weg van het model die hem of haar net uniek maken. De diversiteit van schoonheid wordt vervaagd door de bewerking en dat zorgt dan weer voor een vertekend schoonheidsideaal. Bekijk hieronder het experiment. (LP)