Vergeet plastic: eerste Lego uit suikerriet dit jaar nog op de markt

Paleontholoog © Lego/Flipimages

Nog dit jaar brengt speelgoedfabrikant Lego de eerste stukjes op de markt die gemaakt zijn van plantaardig plastic uit suikerriet. Het gaat in een eerste fase om struikjes, bomen en bladeren.

Elk jaar worden zo’n 60 miljard legoblokjes geproduceerd. Dat is een hoop plastic, afkomstig uit olie en een bron van afval.

In 2012 al kondigde Lego aan dat het op zoek wil naar alternatieven tegen 2030, en in 2015 maakte het daar ook werk van: het bedrijf investeerde 150 miljoen dollar in een duurzaam onderzoekscentrum in het Deense Billund.

Het is essentieel dat bedrijven in elke industrie manieren vinden om hun producten met duurzame materialen te maken en een toekomst helpen creƫren waarin mensen, het milieu en de economie kunnen floreren

Alix Grabowski, WWF

Zoektocht naar duurzaam materiaal

‘We hebben al belangrijke stappen genomen om onze klimaatafdruk te verkleinen en een positieve impact op de planeet te hebben, onder meer door onze verpakkingen te verkleinen, FSC-gelabelde verpakkingen te gebruiken en te investeren in windmolenparken’, zei JĆørgen Vig Knudstorp , ceo van de LEGO Group, daar destijds over.

‘Er is geen duidelijke definitie van wat een duurzaam materiaal is’, voegde hij eraan toe. ‘Dat hangt af van verschillende factoren: de samenstelling van het materiaal, hoe het gewonnen wordt en wat er gebeurt aan het einde van de levenscyclus. Op onze zoektocht naar nieuwe materialen zullen we met al die factoren rekening houden.’

Die zoektocht levert nu de eerste tastbare producten op: bladeren, bomen en struiken die gemaakt zijn van polyethyleen, een flexibel plastic op basis van ethanol uit suikerriet. Technisch gezien is het speelgoed identiek aan conventioneel plastic, en volgens Lego gaat het even lang mee.

‘Bij de Lego-groep willen we een positieve impact maken op de wereld rondom ons, en we werken hard aan speelgoed uit duurzame materialen’, zegt Tim Brooks, vicepresident voor Milieu bij de groep.

‘We zijn fier dat deze eerste elementen uit duurzaam plastic nu in productie gaan en nog dit jaar in de Legodozen terechtkomen. Het is een belangrijke eerste stap in onze ambitie om alle Legoblokken te maken uit duurzame materialen.’

Lange weg

Daarvoor heeft Lego wel nog een lange weg te gaan: voorlopig maken de bio-elementen nog maar 1 tot 2 procent uit van het totale aantal plastic onderdelen dat Lego produceert.

‘Het is essentieel dat bedrijven in elke industrie manieren vinden om hun producten met duurzame materialen te maken en een toekomst helpen creĆ«ren waarin mensen, het milieu en de economie kunnen floreren’, zegt Alix Grabowski van het WWF.

‘De beslissing van de Lego-groep om op zoek te gaan naar plantaardige plastics is een ongelooflijke kans om de afhankelijkheid van eindige bronnen te verminderen, en hun werk met de BFA zal ze in contact brengen met andere bedrijven die creatief nadenken over duurzaamheid.’

Dossier ‘Bewust Consumeren’

Gaan winkelen is vandaag complexer dan ooit. Wat betekenen al die labels in je kleding of op voedingsproducten, en zijn ze wel even betrouwbaar? Waarom zou je afzien van goedkope ketens als heel wat dure merken evengoed in louche sweatshops produceren? Weet je eigenlijk wel wat er op je bord ligt, of wat je op je huid smeert? Is bio beter of ga je voor organic, en wat is nu eigenlijk het verschil? Wie weet wat het beste voor je is en hoe je moet navigeren in een bos vol onheilspellende berichten en goedbedoeld advies? Uw gids bij verwarrende labels, tegenstrijdige voorschriften en dubieuze claims.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content