Vorig jaar zijn 12.179 vrouwen langdurig arbeidsongeschikt verklaard als gevolg van een psychische aandoening. Bij mannen ligt dat cijfer een stuk lager (7.454), ook al zijn er op de arbeidsmarkt meer mannen aan de slag.

"Vrouwen die thuis kinderen hebben, hebben een veel grotere kans om arbeidsongeschikt te worden dan vrouwen die geen kinderen hebben, zo blijkt. Bij mannen is er geen verschil."

Elk jaar worden er meer mensen langdurig arbeidsongeschikt verklaard. Dat wil zeggen dat ze door ziekte al meer dan een jaar thuisblijven van het werk. Vorig jaar kregen in totaal zo'n 58.000 werknemers dat statuut. Het gaat om een pak meer vrouwen (34.054) dan mannen (24.749). Bij de vrouwen is de belangrijkste oorzaak een psychische aandoening (12.179), op de tweede plaats zijn dat aandoeningen van het bewegingsstelsel (11.870 gevallen). Bij de mannen is het andersom: 8.091 gevallen bleven thuis door aandoeningen van het bewegingsstelsel en 7.454 gevallen door psychische aandoeningen.

Work-lifebalance

"Vrouwen die thuis kinderen hebben, hebben een veel grotere kans om arbeidsongeschikt te worden dan vrouwen die geen kinderen hebben, zo blijkt. Bij mannen is er geen verschil. Dat wijst er toch op dat de combinatie van beroepsleven en gezinsleven voor vrouwen belastender is dan voor mannen", zegt Demyttenaere.

Demyttenaere wijst erop dat er heel wat initiatieven lopen om de combinatie werk en gezin te vergemakkelijken, maar dat werknemers vragen om meer autonomie, appreciatie en betrokkenheid bij de organisatie, en dat er nog veel kan gebeuren op dat vlak.

(Belga)

Vorig jaar zijn 12.179 vrouwen langdurig arbeidsongeschikt verklaard als gevolg van een psychische aandoening. Bij mannen ligt dat cijfer een stuk lager (7.454), ook al zijn er op de arbeidsmarkt meer mannen aan de slag. Elk jaar worden er meer mensen langdurig arbeidsongeschikt verklaard. Dat wil zeggen dat ze door ziekte al meer dan een jaar thuisblijven van het werk. Vorig jaar kregen in totaal zo'n 58.000 werknemers dat statuut. Het gaat om een pak meer vrouwen (34.054) dan mannen (24.749). Bij de vrouwen is de belangrijkste oorzaak een psychische aandoening (12.179), op de tweede plaats zijn dat aandoeningen van het bewegingsstelsel (11.870 gevallen). Bij de mannen is het andersom: 8.091 gevallen bleven thuis door aandoeningen van het bewegingsstelsel en 7.454 gevallen door psychische aandoeningen. "Vrouwen die thuis kinderen hebben, hebben een veel grotere kans om arbeidsongeschikt te worden dan vrouwen die geen kinderen hebben, zo blijkt. Bij mannen is er geen verschil. Dat wijst er toch op dat de combinatie van beroepsleven en gezinsleven voor vrouwen belastender is dan voor mannen", zegt Demyttenaere. Demyttenaere wijst erop dat er heel wat initiatieven lopen om de combinatie werk en gezin te vergemakkelijken, maar dat werknemers vragen om meer autonomie, appreciatie en betrokkenheid bij de organisatie, en dat er nog veel kan gebeuren op dat vlak. (Belga)