Van deze 5 feministische Disneyprinsessen kunnen we allemaal leren

Actrice en feministe Emma Watson is druk bezig met de opnames van Belle en het Beest, en recent werd bekendgemaakt dat er ook een live remake zal worden gemaakt van de Disney-film Mulan. Hoog tijd om de verhaallijnen van de vrouwelijke personages, die opvallend hun mannetje konden staan, op te frissen.

Belle – “Belle en het Beest” (1991)

Hoewel Belle het mooiste meisje van het dorp is, zondert ze zich vaak alleen af, en brengt ze haar tijd het liefst door met het lezen van intellectuele boeken. Ook helpt ze vaak mee met haar vader, de uitvinder Maurice. Ze moet niets weten van Gaston, een sterke en knappe jongeman uit haar dorp, wiens allesbehalve subtiele avances ze netjes afwijst. Wanneer haar vader vermist wordt, gaat ze hem op eigen houtje zoeken. Ze belandt zoals haar vader in de kerker van het kasteel van het Beest, die op Belle verliefd is. De liefde is niet onmiddelijk wederzijds en ze sluit strategisch met hem een deal. Belle laat zich niet doen, maar uiteindelijk zwicht ze toch en heft ze de vloek op. Wie beter dan feminist en actrice Emma Watson om de rol van Belle te vertolken in de nieuwe verfilming van de Disney klassieker?

Prinses Jasmine – “Aladdin” (1992)

Als prinses Jasmine genoeg heeft van het leven in het paleis, vooral omdat ze gedwongen wordt te trouwen met een prins, besluit ze zich onder het volk te mengen. Daar is ze assertief zonder brutaal te zijn en draagt ze – in tegenstelling tot andere Disneyprinsessen – een broek. Zowel letterlijk als figuurlijk op te vatten. Haar harembroek – de eigentijdse sweatpants – ziet er overigens ook veel comfortabeler uit dan een kleed. Ook hakken konden Jasmine niet overtuigen, ze zwoor plechtig bij platte sneakers. ‘Ik ben geen prijs om in ontvangst te nemen’, antwoordt ze koeltjes wanneer Aladdin haar probeert te veroveren.

Pocahontas (1995)

“Pocahontas” betekent speels, dartelend, ondeugend meisje. Haar personage en het verhaal errond is gebaseerd op waargebeurde feiten. Ze is het enige Disneyprinsesje wiens verhaal niet draait rond het vinden van een man, maar om de strijd tussen de lokale Indianen in Virginia en de Britse kolonisten. In die strijd speelt zij een invloedrijke rol. Ze gaat een kortstondige relatie aan met een Brit, maar beseft dat ze haar hart niet volgde. ‘Het ligt niet aan jou, maar de weg die ik kies af te leggen’. Na de bezetting van de Britse kolonisten en de invulling van haar politieke roeping kiest Pocahontas uiteindelijk toch voor de liefde.

Mulan (1998)

Wie zegt dat mannen moeten instaan voor het redden van kinderen en vrouwen? De strijdlustige vouw Mulan weerlegt dat stereotype en redde maar liefst haar vader, de keizer Ʃn de generaal van het Chinese leger, dat streed tegen de Hunnen. Nadat ze faalde voor een toelatingstest in het leger, vermomde ze zich als man, zo vastberaden was ze om haar land te dienen. Begin april werd bekendgemaakt dat er een live action versie komt van de Disneyfilm. Een officiƫle releasedatum ligt nog niet vast.

Prinses Tiana – “De Prinses en de Kikker” (2009)

Technisch gezien brengt ze het grootste deel van haar leven door als een kikker, maar naar het einde van het verhaal toe, is Prinses Tiana een volhardend 19-jarig meisje met een grote droom: haar eigen Jazz-restaurant openen in New Orleans. GeĆÆnspireerd door haar overleden vader gaat Tiana haar grote droom achterna. Ze volgt zijn advies en werkt hard om haar doelen te bereiken, ook al zijn er grote obstakels. Ze geeft nooit op en uiteindelijk lukt het haar.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content