Of het nu ligt aan zijn veelbesproken strijd met journaliste Megyn Kelly, zijn pleidooi om vrouwen die abortus plegen te straffen of de venijnige persoonlijke aanvallen op zijn belangrijkste concurrente, erg vrouwvriendelijk komt Donald Trump niet over. Dat laat zich nu ook voelen in verschillende polls.

Zowel CNN als CBS suggereren dat Trump zo danig veel vrouwelijke kiezers aan het verliezen is dat hij in november maar liefst 25 procentpunten lager zou uitkomen dan Hillary Clinton, mocht hij tegenover haar komen te staan.

Vooral sinds januari - of sinds zijn beledigende uitspraken over vrouwen regelmatig de media haalden - geven vrouwen aan Trump niet te zien zitten als president. Het percentage van mannen die met hetzelfde denken over de republikeinse presidentskandidaat, is gedurende deze periode min of meer hetzelfde gebleven.

Michael Tesler/Washington Post
© Michael Tesler/Washington Post

Als je alleen de politiek onafhankelijke Amerikanen bevraagt over Trump, wordt het genderverschil nog meer uitgesproken.

Michael Tesler/Washington Post
© Michael Tesler/Washington Post

Vergelijkbare resultaten blijken uit een ander onderzoek, waarin 2.600 mensen in december én in maart ondervraagd werden. Het aantal vrouwen dat erg negatief denkt over Trump steeg in drie maanden tijd van 50 naar 56 procent, terwijl mannen hun oordeel niet veranderden.

Onderzoek van Lynn Vavreck bewijst hoe schadelijk Trumps uitspraken over vrouwen zijn voor zijn vrouwelijke kiezers. Ze liet deelnemers onderandere een advertentiefilmpje (zie hieronder) kijken waarin quotes van Trump over vrouwen voorgelezen worden door vrouwen. Vrouwen die het filmpje bekeken hadden, gaven de excentrieke presidentskandidaat een aanzienlijk lagere score. Bij mannen bleef de score min of meer gelijk.

De resultaten van de polls en het onderzoek staven eerdere wetenschappelijke vaststellingen. In The End of Race werd al aangetoond hoezeer bepalende delen van de sociale identiteit, zoals huidskleur, religie en gender, ervoor kunnen zorgen dat mensen van idee veranderen over politici. Het mag dan ook niet verbazingwekkend zijn dat de populariteit van Trump, die al meermaals bekritiseerd werd omwille van zijn seksistische uitspraken, bij de Amerikaanse vrouw tanende is.

De bepalende stembusgang is pas over zes maanden, maar het ziet er niet naar uit dat de democraten in tussentijd de kans zullen laten liggen om de uitspraken van Trump in diens nadeel te gebruiken. En misschien zijn het wel net de vrouwen die hij nodig heeft om het uit polls blijkende gat met Clinton te dichten.

Huffington Post
© Huffington Post

(EK)

Bron: The Washington Post

Of het nu ligt aan zijn veelbesproken strijd met journaliste Megyn Kelly, zijn pleidooi om vrouwen die abortus plegen te straffen of de venijnige persoonlijke aanvallen op zijn belangrijkste concurrente, erg vrouwvriendelijk komt Donald Trump niet over. Dat laat zich nu ook voelen in verschillende polls. Zowel CNN als CBS suggereren dat Trump zo danig veel vrouwelijke kiezers aan het verliezen is dat hij in november maar liefst 25 procentpunten lager zou uitkomen dan Hillary Clinton, mocht hij tegenover haar komen te staan. Vooral sinds januari - of sinds zijn beledigende uitspraken over vrouwen regelmatig de media haalden - geven vrouwen aan Trump niet te zien zitten als president. Het percentage van mannen die met hetzelfde denken over de republikeinse presidentskandidaat, is gedurende deze periode min of meer hetzelfde gebleven. Als je alleen de politiek onafhankelijke Amerikanen bevraagt over Trump, wordt het genderverschil nog meer uitgesproken. Vergelijkbare resultaten blijken uit een ander onderzoek, waarin 2.600 mensen in december én in maart ondervraagd werden. Het aantal vrouwen dat erg negatief denkt over Trump steeg in drie maanden tijd van 50 naar 56 procent, terwijl mannen hun oordeel niet veranderden. Onderzoek van Lynn Vavreck bewijst hoe schadelijk Trumps uitspraken over vrouwen zijn voor zijn vrouwelijke kiezers. Ze liet deelnemers onderandere een advertentiefilmpje (zie hieronder) kijken waarin quotes van Trump over vrouwen voorgelezen worden door vrouwen. Vrouwen die het filmpje bekeken hadden, gaven de excentrieke presidentskandidaat een aanzienlijk lagere score. Bij mannen bleef de score min of meer gelijk. De resultaten van de polls en het onderzoek staven eerdere wetenschappelijke vaststellingen. In The End of Race werd al aangetoond hoezeer bepalende delen van de sociale identiteit, zoals huidskleur, religie en gender, ervoor kunnen zorgen dat mensen van idee veranderen over politici. Het mag dan ook niet verbazingwekkend zijn dat de populariteit van Trump, die al meermaals bekritiseerd werd omwille van zijn seksistische uitspraken, bij de Amerikaanse vrouw tanende is. De bepalende stembusgang is pas over zes maanden, maar het ziet er niet naar uit dat de democraten in tussentijd de kans zullen laten liggen om de uitspraken van Trump in diens nadeel te gebruiken. En misschien zijn het wel net de vrouwen die hij nodig heeft om het uit polls blijkende gat met Clinton te dichten. (EK)Bron: The Washington Post