Lang voor Caitlyn Jenner en zelfs Laverne Cox, was er Jazz Jennings. Met haar ontwapenende interviews en YouTube-video's geeft ze inkijk in haar leven als transgender tiener. In de zomer van 2015 verscheen er een reality reeks over haar leven onder de titel I am Jazz.

Zeemeermin

Jazz ziet er niet alleen uit als een meisje, ze voelt zich zoals een meisje en gedraagt zich zoals een meisje. Om andere transgenderkinderen en -tieners te steunen richtte ze samen met haar ouders de TransKids Purple Rainbow Foundation op. Ook is ze het brein en naaister achter Purple Rainbow Trails, een bedrijfje dat rubberen zeemeerminnenstaarten produceert. Zelf is Jazz een grote fan van zeemeerminnen en ze zette haar passie om in een bedrijf, waarmee ze lotgenoten kan helpen. Nu ze 15 is en school meer en meer tijd begint te vragen, heeft ze helaas geen tijd meer om zelf staarten te naaien.

Transgenders hebben vaak een voorliefde voor zeemeerminnen omwille van de staart. 'Er is niks onder de gordel, enkel een staart, ik voelde me er meteen tot aangetrokken,' aldus Jazz. 'Het voelt heerlijk om te zwemmen met een zeemeerminnenstaart. Het gaat zo vlot vooruit.'

Meer dan transgender

Dazed nomineerde Jazz voor de 'Dazed 100'-lijst, een lijst met honderd jonge invloedrijke creatievelingen. Ook Disneyster Rowan Blanchard werd opgenomen in de reeks. In een interview met de twee tieners gaat Jazz dieper in op haar wensen en dromen. Zo hamert ze erop dat transgender tieners meer zijn dan hun gender. 'Het feit dat ik transgender ben is slechts 1 procent van wie ik ben. Ik vind het belangrijk te onthouden dat we individuen zijn met unieke persoonlijkheden en onze eigen interesses en hobby's.'

Discriminatie

'Ik denk dat veel mensen niet vatten hoe erg transgenders gediscrimineerd worden. Sommige mensen denken dat we gewoon klagen om aandacht te krijgen, maar dat is echt niet waar. Ik mocht vroeger geen gebruik maken van de meisjestoiletten en werd uit het voetbalteam voor meisjes gezet,' vertelt de tiener.

Haar ouders vochten gelukkig tegen deze discriminerende regels en zorgden ervoor dat hun dochter én andere transgenders voetbal kunnen spelen in het team van het geslacht naar hun keuze.

Seksualiteit

Net zoals Miley Cyrus verwijst Jazz naar zichzelf als Panseksueel. 'Ik voel me fysiek aangetrokken tot jongens, maar ik weet dat ik me emotioneel aangetrokken kan voelen tot meisjes. Ik voel me gewoon aangetrokken tot het innerlijk van mensen: ik hou van mensen voor wie ze zijn, wat hun label ook is.'

Boekendeal

Na haar eigen reality show is het tijd voor een autobiografie. Op 7 juni 2016 lanceert Jazz haar boek 'Being Jazz' over opgroeien als transgender.

(LP)

Lang voor Caitlyn Jenner en zelfs Laverne Cox, was er Jazz Jennings. Met haar ontwapenende interviews en YouTube-video's geeft ze inkijk in haar leven als transgender tiener. In de zomer van 2015 verscheen er een reality reeks over haar leven onder de titel I am Jazz. ZeemeerminJazz ziet er niet alleen uit als een meisje, ze voelt zich zoals een meisje en gedraagt zich zoals een meisje. Om andere transgenderkinderen en -tieners te steunen richtte ze samen met haar ouders de TransKids Purple Rainbow Foundation op. Ook is ze het brein en naaister achter Purple Rainbow Trails, een bedrijfje dat rubberen zeemeerminnenstaarten produceert. Zelf is Jazz een grote fan van zeemeerminnen en ze zette haar passie om in een bedrijf, waarmee ze lotgenoten kan helpen. Nu ze 15 is en school meer en meer tijd begint te vragen, heeft ze helaas geen tijd meer om zelf staarten te naaien. Transgenders hebben vaak een voorliefde voor zeemeerminnen omwille van de staart. 'Er is niks onder de gordel, enkel een staart, ik voelde me er meteen tot aangetrokken,' aldus Jazz. 'Het voelt heerlijk om te zwemmen met een zeemeerminnenstaart. Het gaat zo vlot vooruit.' Meer dan transgenderDazed nomineerde Jazz voor de 'Dazed 100'-lijst, een lijst met honderd jonge invloedrijke creatievelingen. Ook Disneyster Rowan Blanchard werd opgenomen in de reeks. In een interview met de twee tieners gaat Jazz dieper in op haar wensen en dromen. Zo hamert ze erop dat transgender tieners meer zijn dan hun gender. 'Het feit dat ik transgender ben is slechts 1 procent van wie ik ben. Ik vind het belangrijk te onthouden dat we individuen zijn met unieke persoonlijkheden en onze eigen interesses en hobby's.' Discriminatie 'Ik denk dat veel mensen niet vatten hoe erg transgenders gediscrimineerd worden. Sommige mensen denken dat we gewoon klagen om aandacht te krijgen, maar dat is echt niet waar. Ik mocht vroeger geen gebruik maken van de meisjestoiletten en werd uit het voetbalteam voor meisjes gezet,' vertelt de tiener. Haar ouders vochten gelukkig tegen deze discriminerende regels en zorgden ervoor dat hun dochter én andere transgenders voetbal kunnen spelen in het team van het geslacht naar hun keuze. Seksualiteit Net zoals Miley Cyrus verwijst Jazz naar zichzelf als Panseksueel. 'Ik voel me fysiek aangetrokken tot jongens, maar ik weet dat ik me emotioneel aangetrokken kan voelen tot meisjes. Ik voel me gewoon aangetrokken tot het innerlijk van mensen: ik hou van mensen voor wie ze zijn, wat hun label ook is.' BoekendealNa haar eigen reality show is het tijd voor een autobiografie. Op 7 juni 2016 lanceert Jazz haar boek 'Being Jazz' over opgroeien als transgender. (LP)