Tips om goede voornemens waar te maken

Goede voornemens © -

De makkelijkste manier om geen schuldgevoel te kweken, is afzien van goede voornemens. Wie zich er toch aan waagt, kan zich maar beter goed voorbereiden. Dankzij dit stappenplan verhoog je je kansen om de voornemens waar te maken alvast zienderogen.

Verschillende studies wijzen uit dat slechts tien tot twintig procent van de mensen die goede voornemens maken, zich ook echt houdt aan deze voornemens. Volgens professor Edwin Locke komt dit omdat mensen de voornemens enkel als wens uitspreken zonder een plan op te stellen. ‘Het kan zijn dat je hulp nodig hebt om je goede voornemens waar te maken,’ licht hij toe.

Samen met collega’s onderzocht Locke een methode om de voornemens wel uit te voeren. Dat onderzoek resulteerde in een zevenstappenplan. Of je nu wilt afvallen, geld sparen, meer tijd doorbrengen met familie, meer tijd vrijmaken voor jezelf of de wereld verbeteren: volg deze tips en ga ervoor!

Zet je schrap voor het zevenstappenplan

Kies maar 1 doel

Een waslijst aan goede voornemens zal veel sneller genegeerd worden dan één doel waar je echt voor wilt gaan.

Vorm een zeer specifiek voornemen dat niet te makkelijk en niet te moeilijk is

De manier waarop je je voornemen beschrijft is ook van belang. Zorg ervoor dat het erg specifiek is. Denk bij deze stap ook na over de moeilijkheidsgraad van je doel: als het te moeilijk is geven we op, maar als het niet uitdagend genoeg is, verliezen we ook onze interesse. Het is ook altijd handig om een soort ‘meet’-systeem te bedenken voor je goede voornemen, zodat je je vooruitgang kan opmeten.

Ga je bijleren of onmiddellijk actie ondernemen?

Weet je al hoe je je doel moet bereiken of moet je het nog leren? In het eerste geval kan je je vooruitgang gemakkelijk bijhouden, maar in het tweede geval is dat heel wat moeilijker. Praat met experts of naasten over je doel en zodat je de moed niet opgeeft. Blijf jezelf de vraag stellen: werkt wat ik aan het doen ben? En bedenk ook: kom ik dichter bij mijn doel?

Verdeel het doel in kleinere doelen

Wie houdt er nu niet van het afvinken van een checklist? Het doel zal veel bereikbaarder lijken wanneer je het in kleine, overzichtelijke delen opsplitst.

Evalueer je naaste kringen

Zijn je vrienden en familieleden goede motivators voor je doel? Omring je met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben, of het al hebben bereikt en goede tips kunnen geven.

Evalueer je omgeving en bezittingen

Vermijd omgevingen die je op het slechte pad brengen en gooi spullen weg die je doen denken aan verleiding. Installeer ook wat verwijzingen naar je doel in je omgeving. Hang een foto op van je doel of verander het paswoord van je computer naar je goede voornemen. Zo word je er vaak genoeg aan herinnerd.

Feedback is belangrijk

Jezelf voorliegen is soms sterker dan jezelf. Zorg er daarom voor dat genoeg mensen goede en eerlijke feedback kunnen geven.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content