De beroemde modefotografe Deborah Turbeville stierf op 24 oktober na een gevecht met longkanker. Ze werd 81 jaar. Met Turbeville verliezen we een belangrijke fotografe die de modefotografie van de 20ste eeuw mee bepaald heeft. We herdenken de invloedrijke Turbeville aan de hand van tien weetjes over haar leven en carrière.
1. Deborah Turbeville werd geboren in 19832 in Massachusetts. Toen ze 20 was verhuisde ze naar New York om voor de ontwerpster Claire McCardell te werken. Ze was ook modejournaliste voor magazines zoals Harper's Bazaar en Mademoiselle vooraleer ze fulltime fotografe werd.

2. Ze volgde een zes maanden durend seminarie bij Richard Avedon, maar was toch hoofdzakelijk een autodidact. 'Ik leerde wat ik moest leren toen ik het nodig had. Te veel technische kennis kan hinderend zijn,' vertelde ze aan The New York Times in 1977.

3. Turbeville werd beschreven als de anti-Helmut Newton. Newtons foto's stralen een erg fysieke en seksuele kracht uit terwijl de beelden van Turbeville eerder immobiel en surreëel ogen.

4. Voor Deborah Turbeville werd de modefotografie gekenmerkt door lichtheid en orde. Zij veranderde deze trend eigenhandig met haar donkere en mysterieuze foto's. De fotografe besteedde erg veel aandacht aan de omgeving en de architectuur van de ruimtes waarin ze haar modellen fotografeerde. Turbeville verkoos bezoedelde schoonheid en verval boven een frisse en schitterende variant en trok dit ook door in haar setting.

5. Haar lievelingsstad was St. Petersburg. De fotografe beschreef de stad als een plaats 'waar geschiedenis tot een halt is gekomen, zoals een tram die immobiel is gemaakt door de vorst.'

6. De bekendste - en meest controversiële - fotoreeks van Turbeville is waarschijnlijk die waarin ze vrouwen in een afgekeurd badhuis in New York fotografeerde voor de Amerikaanse Vogue in 1975. Voor de postproductie van deze reeks overbelichtte de fotografe haar filmrolletje en bedekte de negatieven met tape zodat ze beschadigd werden.

7. Turbeville zei ooit over haar werk dat 'het meest interessante aan haar foto's is dat ze en beetje raadselachtig zijn; ze zijn moeilijk te plaatsen.'

8. Bekende modebladen zoals Vogue en Harper's Bazaar en invloedrijke figuren zoals Ralph Lauren en Jackie O. huurden haar in omwille van haar talent.

9. De Amerikaanse fotografe wordt geprezen voor haar manier van werken die de grens tussen high brow en commerciële fotografie vervaagde.

10. Ze werd als gelijke beschouwd van haar tijdgenoten Helmut Newton en Guy Bourdin. Turbeville was de enige vrouw in dit triumviraat. (LP)

VALENTINO | FALL WINTER 2012-13 from filmcomponent.com on Vimeo.

De beroemde modefotografe Deborah Turbeville stierf op 24 oktober na een gevecht met longkanker. Ze werd 81 jaar. Met Turbeville verliezen we een belangrijke fotografe die de modefotografie van de 20ste eeuw mee bepaald heeft. We herdenken de invloedrijke Turbeville aan de hand van tien weetjes over haar leven en carrière. 1. Deborah Turbeville werd geboren in 19832 in Massachusetts. Toen ze 20 was verhuisde ze naar New York om voor de ontwerpster Claire McCardell te werken. Ze was ook modejournaliste voor magazines zoals Harper's Bazaar en Mademoiselle vooraleer ze fulltime fotografe werd. 2. Ze volgde een zes maanden durend seminarie bij Richard Avedon, maar was toch hoofdzakelijk een autodidact. 'Ik leerde wat ik moest leren toen ik het nodig had. Te veel technische kennis kan hinderend zijn,' vertelde ze aan The New York Times in 1977. 3. Turbeville werd beschreven als de anti-Helmut Newton. Newtons foto's stralen een erg fysieke en seksuele kracht uit terwijl de beelden van Turbeville eerder immobiel en surreëel ogen. 4. Voor Deborah Turbeville werd de modefotografie gekenmerkt door lichtheid en orde. Zij veranderde deze trend eigenhandig met haar donkere en mysterieuze foto's. De fotografe besteedde erg veel aandacht aan de omgeving en de architectuur van de ruimtes waarin ze haar modellen fotografeerde. Turbeville verkoos bezoedelde schoonheid en verval boven een frisse en schitterende variant en trok dit ook door in haar setting. 5. Haar lievelingsstad was St. Petersburg. De fotografe beschreef de stad als een plaats 'waar geschiedenis tot een halt is gekomen, zoals een tram die immobiel is gemaakt door de vorst.' 6. De bekendste - en meest controversiële - fotoreeks van Turbeville is waarschijnlijk die waarin ze vrouwen in een afgekeurd badhuis in New York fotografeerde voor de Amerikaanse Vogue in 1975. Voor de postproductie van deze reeks overbelichtte de fotografe haar filmrolletje en bedekte de negatieven met tape zodat ze beschadigd werden. 7. Turbeville zei ooit over haar werk dat 'het meest interessante aan haar foto's is dat ze en beetje raadselachtig zijn; ze zijn moeilijk te plaatsen.' 8. Bekende modebladen zoals Vogue en Harper's Bazaar en invloedrijke figuren zoals Ralph Lauren en Jackie O. huurden haar in omwille van haar talent. 9. De Amerikaanse fotografe wordt geprezen voor haar manier van werken die de grens tussen high brow en commerciële fotografie vervaagde. 10. Ze werd als gelijke beschouwd van haar tijdgenoten Helmut Newton en Guy Bourdin. Turbeville was de enige vrouw in dit triumviraat. (LP)VALENTINO | FALL WINTER 2012-13 from filmcomponent.com on Vimeo.