1. Gebruik haakjes. Ze zijn heel gemakkelijk te installeren en bieden meteen overzicht. Gebruik ze om rondzwervende kledingstukken, koffiemokken en sjaaltjes aan op te hangen. Zo gebeurd!

2. Verzamel je kledinghangers die je nooit gebruikt. Zo creëer je ruimte in je kleerkast. Let wel dat je in de toekomst ook kledinghangers in winkels of bij de droogkuis weigert of je zit binnenkort weer met hetzelfde probleem.

3. Verwijder onnodige dubbels: dubbele contacten in je telefoon, dezelfde kruidenpotjes in je kruidenrek, enz.

4. Leg je spullen 's avonds al klaar. Dat geldt voor je outfit maar evenzeer voor alles wat je last-minute nog in je handtas steekt zoals autosleutels, lippenbalsem, je leesbril, he mp3-speler e.a.. Leg ze op een zichtbare plek bij elkaar op de keukentafel of beter: steek ze meteen in je handtas.

5. Gooi ongewenste post meteen weg. Zet een vuilbak of papierversnipperaar naast je brievenbus, zo neem je die ongewenste brieven en reclamefolders niet eerst mee naar je woonkamer/bureau.

6. Ruim op onderweg. Telkens je naar een andere kamer gaat (van de slaapkamer naar de badkamer of van de woonkamer naar de keuken) neem je iets mee dat daar niet thuishoort. Zo kan je je lege wijnglazen op het salontafeltje meteen in de vaatwasser steken terwijl je nog om een snelle snack gaat.

7. Orden je portefeuille: neem kaartjes van restaurants/contactpersonen en zet deze meteen in je gsm. Bewaar ze daarna in een leuk doosje op je bureau. Gooi betalingsbewijsjes die je niet meer nodig hebt weg, de rest steek je in een enveloppe die je tijdelijk bij je boekhouding steekt.

8. Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je toch niet leest. Je hebt een jaar de tijd gehad om te evalueren welke informatie nuttig was voor jou; doe er iets mee!

9. Zeg zoveel mogelijk nee tegen freebies. Een leuke sleutelhanger, een USB-stick, een koffiemok: vele relatiegeschenken lijken op de eerste plaats handig maar nemen uiteindelijk toch maar plek in. Probeer dus zoveel mogelijk -op een beleefde manier- de freebies weg te geven of te weigeren.

10. Zet een "weggeefdoos" bij je thuis. Steek hierin boeken die je niet meer zal lezen, kleding die je niet meer flatteert, serviesgoed die je kasten doen uitpuilen enz. Probeer ieder half jaar deze doos(dozen) weg te geven aan een liefdadigheidsinstelling.

1. Gebruik haakjes. Ze zijn heel gemakkelijk te installeren en bieden meteen overzicht. Gebruik ze om rondzwervende kledingstukken, koffiemokken en sjaaltjes aan op te hangen. Zo gebeurd! 2. Verzamel je kledinghangers die je nooit gebruikt. Zo creëer je ruimte in je kleerkast. Let wel dat je in de toekomst ook kledinghangers in winkels of bij de droogkuis weigert of je zit binnenkort weer met hetzelfde probleem. 3. Verwijder onnodige dubbels: dubbele contacten in je telefoon, dezelfde kruidenpotjes in je kruidenrek, enz. 4. Leg je spullen 's avonds al klaar. Dat geldt voor je outfit maar evenzeer voor alles wat je last-minute nog in je handtas steekt zoals autosleutels, lippenbalsem, je leesbril, he mp3-speler e.a.. Leg ze op een zichtbare plek bij elkaar op de keukentafel of beter: steek ze meteen in je handtas. 5. Gooi ongewenste post meteen weg. Zet een vuilbak of papierversnipperaar naast je brievenbus, zo neem je die ongewenste brieven en reclamefolders niet eerst mee naar je woonkamer/bureau. 6. Ruim op onderweg. Telkens je naar een andere kamer gaat (van de slaapkamer naar de badkamer of van de woonkamer naar de keuken) neem je iets mee dat daar niet thuishoort. Zo kan je je lege wijnglazen op het salontafeltje meteen in de vaatwasser steken terwijl je nog om een snelle snack gaat. 7. Orden je portefeuille: neem kaartjes van restaurants/contactpersonen en zet deze meteen in je gsm. Bewaar ze daarna in een leuk doosje op je bureau. Gooi betalingsbewijsjes die je niet meer nodig hebt weg, de rest steek je in een enveloppe die je tijdelijk bij je boekhouding steekt. 8. Schrijf je uit op nieuwsbrieven die je toch niet leest. Je hebt een jaar de tijd gehad om te evalueren welke informatie nuttig was voor jou; doe er iets mee! 9. Zeg zoveel mogelijk nee tegen freebies. Een leuke sleutelhanger, een USB-stick, een koffiemok: vele relatiegeschenken lijken op de eerste plaats handig maar nemen uiteindelijk toch maar plek in. Probeer dus zoveel mogelijk -op een beleefde manier- de freebies weg te geven of te weigeren. 10. Zet een "weggeefdoos" bij je thuis. Steek hierin boeken die je niet meer zal lezen, kleding die je niet meer flatteert, serviesgoed die je kasten doen uitpuilen enz. Probeer ieder half jaar deze doos(dozen) weg te geven aan een liefdadigheidsinstelling.