The Future Summit: Mike Walsh over technologie uit groeimarkten

Naar aanloop van de 4e editie van ‘The Future Summit’ legt Knack Weekend de 3 hoofdsprekers vragen voor.

Op 12 mei organiseren Roularta Media Group en Flanders DC in Brussel de vierde editie van The Future Summit. In de aanloop naar het trendcongres legt Knack Weekend de drie hoofdsprekers evenveel toekomstvragen voor. Deze week: Mike Walsh.

Futurist Mike Walsh (34) is CEO van het innovatie-onderzoeksbureau Tomorrow in Hong Kong en Sydney en een expert inzake de digitale toekomst. Hij is auteur van Futuretainment, over de impact het internet, sociale netwerken en participatieve consumenten op media en entertainment, en het nog te verschijnen The Divergence, over online consumenten in groeimarkten. Tot zijn klanten behoren onder meer MSN, BBC Worldwide en Fujifilm. Hieronder ontdekt u zijn mening over de technologische revolutie in groeimarkten – het volledige interview vindt u deze week in Knack Weekend.

Ontwikkelingslanden nemen tegenwoordig het voortouw in de toepassing van nieuwe technologie. Zo wordt Afrika een van de meest belovende landen voor mobiele telefonie en sociale media genoemd. Wat betekent dit voor de verouderende Europese bevolking?

Mike Walsh: “Veel groeimarkten worden al te vaak nog ontwikkelingslanden genoemd – enigszins kunstmatig, zeker als je bedenkt dat China op het punt staat ’s werelds grootste economie te worden. In het algemeen gaat het om markten die in meerdere opzichten flexibel blijken te zijn. Ze ondergaan snelle veranderingen inzake de verdeling van rijkdom, economische groei en technologische ontwikkeling.”

“Met een relatief jonge bevolking, sterke thuismarkten en nieuwe benaderingen van oude problemen, is het geen verrassing dat vele van de zogenaamde BRIC-landen (het acroniem verwijst naar Brazilië, Rusland, India en China, WD) samen met onder meer Indonesië, Turkije, het Midden-Oosten en Mexico de motor zullen zijn van de technologische innovaties die de komende jaren zullen volgen.”

“Gevestigde markten als Europa en de Verenigde Staten zullen niet in de kou blijven staan, maar meer complexe relaties met andere regio’s ontwikkelen. Low cost-oplossingen die in Azië op punt gesteld worden zoals Chinese tablet-pc’s of auto’s uit India zullen zich ook tot verschillende inkomensgroepen in de gevestigde markten richten.”

“Waar traditionele economieën als de Europese nog steeds in uitblinken, is de ontwikkeling van premium- en luxemerken. Van alle Westerse namen die op de nieuwe markten actief zijn, vormen de luxemerken ook de slimste spelers. De uitdaging voor die merken bestaat erin om onervaren consumenten kennis bij te brengen omtrent de achtergrond en het erfgoed van hun producten. Dat is waarom zovele merken, toch in China, investeren in oogverblindende winkellocaties. Dat zijn evengoed brand education destinations als verkoopskanalen.”

“Naarmate de nieuwe markten groeien, zullen hun consumenten die merken niet alleen in huis willen halen, maar zullen ook de moederbedrijven achter de merken in het vizier komen. Door die te veroveren kunnen lokale spelers immers gemakkelijker hun eigen low cost-productie uitbouwen.”

“Echt globale merken uit groeimarkten zijn trouwens niet veraf. Velen bestaan reeds of staan voor een doorbraak: Haier met witgoed, Li Ning met sportswear, Havaianas in de schoenensector en Embraer in de luchtvaart. Al vergt internationalisering soms wel enig gesleutel, zoals technologie uit Zuid-Korea en Taiwan al aantoonde. Lucky Goldstar doopte zich om tot LG, en componentenleverancier HTC vond zichzelf opnieuw uit als fabrikant van hoogwaardige smartphones.”

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content