Toen het huis van tassenverzamelaars Hendrikje en Heinz Ivo uit Amstelveen te klein werd, hingen ze een bedelbriefje aan de deur. "Welke rijkaard wil ons helpen?" luidde hun noodkreet. Een weldoener liet niet lang op zich wachten: hij kocht en renoveerde een schitterend grachtenpand in hartje Amsterdam en ziedaar: sinds één jaar is de stad een interessant museum rijker.

Het Tassenmuseum Hendrikje belicht de geschiedenis van de westerse damestas van de vijftiende eeuw tot heden. De collectie -3500 stuks!- geeft een fascinerend beeld van de ontwikkeling van de tas in functie, vorm, materiaal en decoratie. Het is het enige museum ter wereld met zoveel zestiende-eeuwse buideltjes, zeventiende-eeuwse aalmoezentassen, achttiende-eeuwse dijzakken en negentiende-eeuwse kousenbeurzen, terwijl ook klassieke en bijzondere modellen uit de twintigste eeuw niet ontbreken.

In de museumwinkel vindt u creaties die ook via de website kunnen worden besteld. Maar een echt bezoek is zoveel leuker!

Griet Schrauwen

Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam. Dagelijks van 10 tot 17 uur. Info: +31 20 524 64 52

Toen het huis van tassenverzamelaars Hendrikje en Heinz Ivo uit Amstelveen te klein werd, hingen ze een bedelbriefje aan de deur. "Welke rijkaard wil ons helpen?" luidde hun noodkreet. Een weldoener liet niet lang op zich wachten: hij kocht en renoveerde een schitterend grachtenpand in hartje Amsterdam en ziedaar: sinds één jaar is de stad een interessant museum rijker. Het Tassenmuseum Hendrikje belicht de geschiedenis van de westerse damestas van de vijftiende eeuw tot heden. De collectie -3500 stuks!- geeft een fascinerend beeld van de ontwikkeling van de tas in functie, vorm, materiaal en decoratie. Het is het enige museum ter wereld met zoveel zestiende-eeuwse buideltjes, zeventiende-eeuwse aalmoezentassen, achttiende-eeuwse dijzakken en negentiende-eeuwse kousenbeurzen, terwijl ook klassieke en bijzondere modellen uit de twintigste eeuw niet ontbreken. In de museumwinkel vindt u creaties die ook via de website kunnen worden besteld. Maar een echt bezoek is zoveel leuker! Griet Schrauwen Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam. Dagelijks van 10 tot 17 uur. Info: +31 20 524 64 52