Studenten met een eigen zaak: ‘Mijn bed is mijn kantoor’

Moenia Ladhib (23) 'Mijn studie is mijn vangnet voor als dit niet lukt.' © Joris Casaer
Marieke Wiebenga
Marieke Wiebenga Medewerker Knack Weekend. 

Steeds meer studenten laten de feestjes links liggen en richten in hun vrije tijd succesvolle bedrijven op. Niks lanterfanten: lange nachten en zakken spaargeld zetten ze in om hun droom waar te maken. Vier doortastende studenten vertellen.

Moenia Ladhib

Moenia Ladhib (23) studeert KMO-management en is bezig met de opstart van haar webshop Ecossentials. Via een crowdfundingcampagne biedt ze eind september proefpakketjes aan met ecologische en plasticvrije producten.

Vier jaar geleden ging ik op bezoek bij familie in Tunesië. Ik liep op blote voeten over het strand en ineens zat er plastic tussen mijn tenen. Het lag ook op straat en hing zelfs in de bomen, echt absurd. Ik besloot duurzamer te gaan leven, maar stuitte steeds op hetzelfde probleem: als ik vier plasticvrije producten wilde kopen, moest dat bij vier webshops gebeuren. Dan kwam er speciaal voor mij een bamboe tandenborstel uit Amerika. Hoe duurzaam is dat nog?

Op een dag las ik iets over duurzaam ondernemen. Ik begon meteen te brainstormen. Die avond zei ik: ‘Mama, ik wil een onderneming starten.’ Dat kwam niet als verrassing. Op mijn elfde wilde ik al CEO worden van mijn eigen bedrijf.

Met Ecossentials bied ik eerst proefpakketjes aan en later wordt het een volwaardige webwinkel. Ik wil laten zien dat duurzaam leven niet saai, duur of lastig is. Het moet ook niet perfect zijn: liever een miljoen mensen die het proberen, dan duizend die volledig zero waste leven. Ook ik heb nog een lange weg te gaan.

Ondernemen en studeren is een uitdaging. Door mijn chronische migraine heb ik geleerd om juist niet te veel tegelijk te doen. Als de webshop live gaat, wordt dat lastig. Tegen een klant kun je niet zeggen: ‘Even geduld, ik heb morgen een examen.’ Toch zou ik nooit stoppen met mijn studie, want het is ook een vangnet om op terug te vallen als het ondernemen niet lukt. Daardoor durf ik er nu juist voor te gaan.

Soms ben ik bang dat mensen niets willen bestellen in de webshop van een studentje. Ik zal me extra moeten bewijzen. Toch droom ik al over internationale uitbreiding. Als jonge ondernemer moet je gedreven zijn en in jezelf geloven. Als jij niet voor 200 procent in jezelf gelooft, doet niemand het.’

instagram.com/ecossentials_

Wout Meuleman

Wout Meuleman (23) studeert handelswetenschappen en is zaakvoerder van BeerSelect, een bedrijf dat lokaal speciaalbier promoot. Onlangs opende hij met twee collega’s de grootste brouwerij van Gent.

Al voordat ik mocht drinken, brouwde ik mijn eigen bier. BeerSelect kwam voort uit een fascinatie, ik wilde kleine Belgische brouwerijen matchen aan bierliefhebbers in het hele land. Via een studentenjob leerde ik Kasper en Miel kennen en samen startten we een webshop. We raakten binnen in een coachingprogramma en kregen zes maanden training van ondernemers. Als enige studenten waren wij de buitenbeentjes van de groep. Dat was geen makkelijke periode, ook omdat onze webshop niet schaalbaar bleek.

Wout Meuleman (23): 'Naar de les ga ik niet, daar mis ik de link met de praktijk
Wout Meuleman (23): ‘Naar de les ga ik niet, daar mis ik de link met de praktijk© Joris Casaer

We besloten het roer om te gooien en ons te richten op de ondersteuning van kleine, lokale brouwerijen en hen te ondersteunen op het vlak van sales, marketing en distributie, door onze selectie van hun bieren in de markt te zetten. Dankzij de bank en investeerders, onze oud-mentoren, haalden we bijna een miljoen aan financiering op. Daarmee hebben we een BeerSelect-brouwerij gebouwd. Veel brouwerijen barsten uit hun voegen en bij ons kunnen ze hun eigen craftbeer laten brouwen. We vertalen de originele recepten naar een groter volume, maar werken wel nog op dezelfde ambachtelijke wijze.

Naar de les ga ik niet, daar mis ik de link met de praktijk. Maar sinds ons bedrijf groeit, ben ik er altijd door in de eerste zittijd. Soms solliciteert er een stagiair bij mij en blijkt het een klasgenoot, of geef ik een gastles en zegt de prof: ‘Wout zou hier eigenlijk in de les moeten zitten, maar hij vindt dat hij betere dingen te doen heeft.’ Klopt. (lacht)

Tot voor kort stond ik om vijf uur op en werkte ik door tot diep in de nacht. Vrienden en familie begrijpen dat soms niet. De Vlaamse mentaliteit is zo voorzichtig en conservatief, om gek van te worden. Vandaag sta ik met de voetjes op de grond, maar overmorgen droom ik, dat geeft me energie. Een avond goed feesten zit er niet in, maar ik krijg er veel voor terug. Als wij niet zo koppig en idealistisch waren, stond die brouwerij er vandaag niet. Je moet groots durven denken. Overdag kunnen we miserie hebben, maar als we ’s nachts een pintje drinken, denk ik: ik zou niets liever doen.’

beerselect.be

Jana Bovijn

Jana Bovijn (25) studeert klinische psychologie en richtte daarnaast Theater Agrona op. In haar voorstellingen ligt de focus op geschiedenis, literatuur en religie. Ze geeft ook workshops en danslessen.

Dicht bij mijn ouderlijk huis in Zwalm ligt een Gallo-Romeinse nederzetting. Tijdens de open dagen kwam de geschiedenis tot leven. Daar ontstond mijn liefde voor historische verhalen. Later kwam er een passie voor dans en theater bij.

Met Agrona combineer ik alles. Zo bied ik workshops Gallo-Romeins koken aan, of voorstellingen in Théatre Panique-stijl uit de jaren zestig. Bij de eerste grote productie was ik onzeker. Zat men wel op ons te wachten? De zaal bleek uitverkocht, maar die onzekerheid blijft terugkomen.

Agrona is mijn leven en ik ben er elke dag mee bezig, of ik nu dansles geef, een voorstelling maak of eten regel voor de medewerkers. We zijn met elf freelancers en iedereen doet volledig zijn zin. Niets is te gek, dat is geweldig. Toch zie ik me hier niet fulltime mee bezig zijn. Een gezonde mix met mijn toekomstige job als psychologe is een streefdoel: vier dagen ergens werken en een dag voor mezelf lijkt me ideaal.

Dankzij checklists en draaiboeken is alles goed te combineren. Voor examens heb ik nooit stress, je weet wat er komt. Maar in het theater gaat er altijd iets mis. Een uur voordat de voorstelling begint, krijg ik stress. Gelukkig houdt mijn mentor Davy me rustig en steunt hij me onvoorwaardelijk.

Onlangs was ik geselecteerd voor de Gentrepreneur Award. Toen ik hoorde dat ik hem niet had gewonnen, moesten we nog optreden tijdens de pauze. Dan zit ik tien minuten te huilen en ga ik weer door. Resultaten zijn belangrijk, maar een fijn team is veel waardevoller.

theater-agrona.be

Kasper Vandeloock

Kasper Vandeloock (19) rondt het middelbaar onderwijs af via de middenjury. Ondertussen floreert zijn bedrijf CryptoMusca, een advies- en beleggingsbureau in cryptocurrency.

Toen ik op mijn vijftiende een website bouwde, botste ik op een probleem: ik kon een bepaalde template enkel kopen met bitcoins. Via een forum kreeg ik hulp en belandde ik in de wereld van de cryptocurrency. Al snel waren mijn munten honderden dollars waard. Ik zei: ‘Pa, moet je zien.’ Hij wist niet wat hij zag. Het was legaal, dus mocht ik ermee doorgaan.

Kasper Vandeloock (19): 'Ik heb een kantoor nodig, want nu werk ik vanuit mijn bed'
Kasper Vandeloock (19): ‘Ik heb een kantoor nodig, want nu werk ik vanuit mijn bed’© Joris Casaer

Met een app hield ik de hele dag alle muntwaardes bij, ook in de les. Voor wiskunde had ik de beste leerkracht ooit. Die zei: ‘Het maakt niet uit of je op je gsm zit tijdens de les, zolang je maar oplet.’ Maar ik leerde niets nuttigs, dus besloot ik vanaf het vijfde middelbaar verder te doen via de middenjury.

Met CryptoMusca beleg ik voor anderen en houd ik een deel van de winst bij. Binnenkort verwacht ik een kwart tot half miljoen financiering op te halen en neem ik personeel aan. Eerst heb ik een kantoor nodig, want nu werk ik vanuit mijn slaapkamer. Ik kan moeilijk zeggen: ‘Ga maar aan de andere kant van mijn bed werken.’ (lacht)

Toen ik net begon met ondernemen, voelde het alsof ik met mijn voeten vasthing aan een auto op de snelweg. Dan moest ik een contract opmaken, maar wilde niemand me helpen omdat ik minderjarig was. Of nam ik de verkeerde mensen in vertrouwen. Uiteindelijk bleken de grote jongens in de cryptowereld heel zacht. Ze willen me allemaal helpen. Op mijn eerste netwerkevent kwam ik als snotneus in pak aan. Ik sprak een koppel aan in de lobby, zij bleken belangrijke sprekers en stelden me voor aan de rest. Al snel stond iedereen om me heen. Ik wist niet wat me overkwam!

Inmiddels geef ik advies aan bedrijven en wil Microsoft de data van mijn trading bot overkopen. CryptoMusca moet dé financiële instelling voor cryptocurrency worden. Dat ik deze ervaring nu al zou hebben? Ik had het nooit durven dromen.’

cryptomusca.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content