2013 is zeker geen slecht jaar voor de horlogeliefhebber. Beginnen we met de prijzen waar het topsegment concrete inspanningen levert om horloges aan te bieden tegen redelijker prijzen. De grote tariefverrassing komt uit de hoek van de kampioen van het kwartsuurwerk - Swatch - die in de tweede jaarhelft een mechanisch horloge met automatisch opwindmechanisme lanceert waarvan de productie volledig geautomatiseerd is. Prijs tussen de 80 en 160 euro.

Qua nieuwigheden pakt een aantal merken zoals Roger Dubuis, Girard-Perregaux, Omega, Louis Vuitton en het Belgische merk Ressence uit met echte innovaties op het vlak van uurwerk, functies en complicaties.

Mode-, juwelen- en accessoiremerken schakelen naar een hogere versnelling want naast Louis Vuitton komen huizen zoals Hermès, Bulgari, Dior en Cartier naar buiten met tijdmeters die zich kunnen meten met die van grote gevestigde namen.

En last but not least, ook voor de dames verplaatst het horlogeaanbod zich sneller van het klassieke fantasiehorloge met kwartsmodule naar mechanische complicatiehorloges.

De trends? Voor wijzerplaten is blauw het nieuwe zwart. Vintage is nog niet op zijn retour en in het sportieve segment ligt de nadruk eerder op behendigheid dan op kracht.

Op enkele uitspattingen na trekt de horlogesector in 2013 vooral de kaart van de essentie.

Serge Vanmaercke, Hoofdredacteur

2013 is zeker geen slecht jaar voor de horlogeliefhebber. Beginnen we met de prijzen waar het topsegment concrete inspanningen levert om horloges aan te bieden tegen redelijker prijzen. De grote tariefverrassing komt uit de hoek van de kampioen van het kwartsuurwerk - Swatch - die in de tweede jaarhelft een mechanisch horloge met automatisch opwindmechanisme lanceert waarvan de productie volledig geautomatiseerd is. Prijs tussen de 80 en 160 euro.Qua nieuwigheden pakt een aantal merken zoals Roger Dubuis, Girard-Perregaux, Omega, Louis Vuitton en het Belgische merk Ressence uit met echte innovaties op het vlak van uurwerk, functies en complicaties. Mode-, juwelen- en accessoiremerken schakelen naar een hogere versnelling want naast Louis Vuitton komen huizen zoals Hermès, Bulgari, Dior en Cartier naar buiten met tijdmeters die zich kunnen meten met die van grote gevestigde namen.En last but not least, ook voor de dames verplaatst het horlogeaanbod zich sneller van het klassieke fantasiehorloge met kwartsmodule naar mechanische complicatiehorloges.De trends? Voor wijzerplaten is blauw het nieuwe zwart. Vintage is nog niet op zijn retour en in het sportieve segment ligt de nadruk eerder op behendigheid dan op kracht.Op enkele uitspattingen na trekt de horlogesector in 2013 vooral de kaart van de essentie.Serge Vanmaercke, Hoofdredacteur