Partnergeweld gaat niet altijd gepaard met gebalde vuisten; ook psychologische mishandeling veroorzaakt heel wat schade. Dat kan de vorm aannemen van een snerende uitspraak, overdreven jaloezie of het volledig isoleren van de partner. Om de problematiek meer detecteerbaar te maken, stelde de National Coalition Against Domestic Violence een spreadsheet op, waarop je de symptomen van psychologisch misbruik binnen huismuren kan aflezen.

Volgens het Belgische expertiscentrum gelijke kansen RoSa krijgt maar liefst één op vijf vrouwen gedurende haar leven te maken met huiselijk geweld. In 95 procent van de gevallen gaat dat gepaard met het emotioneel misbruiken van de partner, maar soms staat het ook op zichzelf. Hoewel het dus een veelvoorkomend probleem is, verlopen de conversaties rond het thema nog stroef of zijn ze in veel gevallen zelfs onbestaande. Daarom riepen slachtoffers van emotioneel misbruik de hashtag #MaybeHeDoesntHitYou in het leven, om er hun sterke getuigenissen te delen. Een hart onder de riem voor personen die zich in dezelfde positie bevinden, maar ook een niet mis te verstaan signaal dat misbruik ook in de vorm van woorden komt.

Studies bewezen eerder al dat zowel emotioneel als fysiek misbruik blijvende effecten nalaat. Door er meer over te praten, kunnen deze wantoestanden in de toekomst hopelijk sneller worden opgespoord.

Wie op zoek is naar hulp, kan in België terecht op het gratis noodnummer 1712 tussen 9u en 17u. Oproepen naar 1712 verschijnen niet op de telefoonrekening.

(SDW)

Partnergeweld gaat niet altijd gepaard met gebalde vuisten; ook psychologische mishandeling veroorzaakt heel wat schade. Dat kan de vorm aannemen van een snerende uitspraak, overdreven jaloezie of het volledig isoleren van de partner. Om de problematiek meer detecteerbaar te maken, stelde de National Coalition Against Domestic Violence een spreadsheet op, waarop je de symptomen van psychologisch misbruik binnen huismuren kan aflezen. Volgens het Belgische expertiscentrum gelijke kansen RoSa krijgt maar liefst één op vijf vrouwen gedurende haar leven te maken met huiselijk geweld. In 95 procent van de gevallen gaat dat gepaard met het emotioneel misbruiken van de partner, maar soms staat het ook op zichzelf. Hoewel het dus een veelvoorkomend probleem is, verlopen de conversaties rond het thema nog stroef of zijn ze in veel gevallen zelfs onbestaande. Daarom riepen slachtoffers van emotioneel misbruik de hashtag #MaybeHeDoesntHitYou in het leven, om er hun sterke getuigenissen te delen. Een hart onder de riem voor personen die zich in dezelfde positie bevinden, maar ook een niet mis te verstaan signaal dat misbruik ook in de vorm van woorden komt. Studies bewezen eerder al dat zowel emotioneel als fysiek misbruik blijvende effecten nalaat. Door er meer over te praten, kunnen deze wantoestanden in de toekomst hopelijk sneller worden opgespoord.Wie op zoek is naar hulp, kan in België terecht op het gratis noodnummer 1712 tussen 9u en 17u. Oproepen naar 1712 verschijnen niet op de telefoonrekening. (SDW)