Een designerjurk, een handtas of dat dure paar schoenen kopen om je even beter te voelen is iets waar heel wat vrouwen zich al schuldig aan maakten. Maar is dit wel zo'n goed idee?

Een portie 'retail therapy' is een makkelijke manier om je dag beter te maken, maar The Huffington Post meldt dat experts op de gevaren wijzen. Dit soort vermijdingsgedrag kan nefaste gevolgen hebben. Terrence Shulman, oprichter van een Amerikaans centrum voor compulsief diefstal- en shopgedrag, zegt dat het uitgeven van geld iemand een goed gevoel kan bezorgen. 'Dan kunnen we het zowel over de aankoop van kleren of schoenen hebben, maar ook over een duur etentje of een avondje gokken', vertelt Shulman.

Het shop- of uitgavegedrag van een persoon wordt een echt probleem wanneer dit gedrag zich stelt om eenzaamheid te vergeten en het daaropvolgende gedrag nog meer eenzaamheid veroorzaakt. Shulman haalt als voorbeeld het fenomeen 'retail therapy' aan. 'Wanneer een vrouw in een relatie het gevoel heeft dat ze niet genoeg liefde van haar partner krijgt, kan ze zich verliezen in overdadig shopgedrag. Maar het is net dit gedrag die ervoor zal zorgen dat de afstand tussen partners groter wordt. Financiële problemen en het voor elkaar verbergen van de aankopen zal een wig drijven tussen het koppel.' De volgende keer toch maar even twee keer nadenken voor u uw toevlucht zoekt tot de Antwerpse Meir. (AB)

Een designerjurk, een handtas of dat dure paar schoenen kopen om je even beter te voelen is iets waar heel wat vrouwen zich al schuldig aan maakten. Maar is dit wel zo'n goed idee?Een portie 'retail therapy' is een makkelijke manier om je dag beter te maken, maar The Huffington Post meldt dat experts op de gevaren wijzen. Dit soort vermijdingsgedrag kan nefaste gevolgen hebben. Terrence Shulman, oprichter van een Amerikaans centrum voor compulsief diefstal- en shopgedrag, zegt dat het uitgeven van geld iemand een goed gevoel kan bezorgen. 'Dan kunnen we het zowel over de aankoop van kleren of schoenen hebben, maar ook over een duur etentje of een avondje gokken', vertelt Shulman.Het shop- of uitgavegedrag van een persoon wordt een echt probleem wanneer dit gedrag zich stelt om eenzaamheid te vergeten en het daaropvolgende gedrag nog meer eenzaamheid veroorzaakt. Shulman haalt als voorbeeld het fenomeen 'retail therapy' aan. 'Wanneer een vrouw in een relatie het gevoel heeft dat ze niet genoeg liefde van haar partner krijgt, kan ze zich verliezen in overdadig shopgedrag. Maar het is net dit gedrag die ervoor zal zorgen dat de afstand tussen partners groter wordt. Financiële problemen en het voor elkaar verbergen van de aankopen zal een wig drijven tussen het koppel.' De volgende keer toch maar even twee keer nadenken voor u uw toevlucht zoekt tot de Antwerpse Meir. (AB)