Shoes or no shoes? Die vraag stelden Pierre Bogaerts en zijn vrouw Veerle Swenters ruim vijftien jaar geleden. Meer bepaald aan hedendaagse kunstenaars over de hele wereld, die ze verzochten om hun werkschoenen af te staan. Dat deden die massaal, en sommigen deden er zelfs een creatief schepje bovenop.

Ondertussen stuurden al meer dan 1700 artiesten hun schoeisel naar het Kruishoutemse duo, onder wie Panamarenko, Jan Fabre en Tom Wesselman. In het Sonsmuseum, dat Bogaerts en Swenters dat afgelopen weekend de deuren opende, worden de schoenkunstwerken voortaan permanent tentoongesteld. Naast de grootste etnografische schoeiselcollectie ter wereld, want ook die is in hun bezit. Ze bevat maar liefst 2700 paren uit 155 landen, inclusief historische ontwerpen uit China.

Van recentere datum is de collectie met hedendaagse exemplaren, van onder meer Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Pierre Bogaerts schreef ondertussen ook een boek over het ganse project.

Pieter Lantsoght

Sons - Shoes or no shoes?, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem. Het gelijknamige boek (23 euro) wordt uitgegeven door Roularta Books, ISBN 978-90-8679-064-7. Info: www.roulartabooks.be. Het boek is ook te koop op www.mediaclub.be.

Shoes or no shoes? Die vraag stelden Pierre Bogaerts en zijn vrouw Veerle Swenters ruim vijftien jaar geleden. Meer bepaald aan hedendaagse kunstenaars over de hele wereld, die ze verzochten om hun werkschoenen af te staan. Dat deden die massaal, en sommigen deden er zelfs een creatief schepje bovenop. Ondertussen stuurden al meer dan 1700 artiesten hun schoeisel naar het Kruishoutemse duo, onder wie Panamarenko, Jan Fabre en Tom Wesselman. In het Sonsmuseum, dat Bogaerts en Swenters dat afgelopen weekend de deuren opende, worden de schoenkunstwerken voortaan permanent tentoongesteld. Naast de grootste etnografische schoeiselcollectie ter wereld, want ook die is in hun bezit. Ze bevat maar liefst 2700 paren uit 155 landen, inclusief historische ontwerpen uit China. Van recentere datum is de collectie met hedendaagse exemplaren, van onder meer Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Pierre Bogaerts schreef ondertussen ook een boek over het ganse project.Pieter Lantsoght Sons - Shoes or no shoes?, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem. Het gelijknamige boek (23 euro) wordt uitgegeven door Roularta Books, ISBN 978-90-8679-064-7. Info: www.roulartabooks.be. Het boek is ook te koop op www.mediaclub.be.