Woensdag veilde het Frans-Belgische veilinghuis Pierre Bergé op de Brusselse Zavel een prachtige collectie vintagedesign. Als topper waren er enkele meubels van de legendarische Ierse ontwerpster Eileen Gray. Deze meubels werden aan een hoger bedrag afgehamerd dan eerst in de media werd aangekondigd!

Na wat nieuw cijferwerk blijkt dat het veilinghuis in Brussel een wereldrecord heeft gebroken. De prijzen die betaald werden voor de zeldzame meubels van Gray behaalden een hogere prijs dan in New York, Londen of Parijs! Voor een tafelconsole werd er inclusief opgeld 3.119.000 euro neergeteld, voor een bibliotheekkast 2.524.000 euro en voor een bank 798.500 euro. De totale veiling bracht 9.010.552 euro op. Een aardig bedrag in deze barre tijd, waar veel moderne en hedendaagse kunst het toch wat moeilijker heeft.

Dit zijn inderdaad spectaculaire bedragen voor moderne design. Het bewijst dat deze markt net zo belangrijk wordt als die van de hedendaagse kunst. En het bewijst tevens dat het Brusselse veilinghuis een steeds centralere plaats inneemt op de markt van vintageantiek. Dit is meteen ook een opsteker voor de Brusselse antiekhandel.

Piet Swimberghe.

Woensdag veilde het Frans-Belgische veilinghuis Pierre Bergé op de Brusselse Zavel een prachtige collectie vintagedesign. Als topper waren er enkele meubels van de legendarische Ierse ontwerpster Eileen Gray. Deze meubels werden aan een hoger bedrag afgehamerd dan eerst in de media werd aangekondigd!Na wat nieuw cijferwerk blijkt dat het veilinghuis in Brussel een wereldrecord heeft gebroken. De prijzen die betaald werden voor de zeldzame meubels van Gray behaalden een hogere prijs dan in New York, Londen of Parijs! Voor een tafelconsole werd er inclusief opgeld 3.119.000 euro neergeteld, voor een bibliotheekkast 2.524.000 euro en voor een bank 798.500 euro. De totale veiling bracht 9.010.552 euro op. Een aardig bedrag in deze barre tijd, waar veel moderne en hedendaagse kunst het toch wat moeilijker heeft. Dit zijn inderdaad spectaculaire bedragen voor moderne design. Het bewijst dat deze markt net zo belangrijk wordt als die van de hedendaagse kunst. En het bewijst tevens dat het Brusselse veilinghuis een steeds centralere plaats inneemt op de markt van vintageantiek. Dit is meteen ook een opsteker voor de Brusselse antiekhandel.Piet Swimberghe.