Première Dossier K

Première Dossier K

'En dan spreken we nu af voor de première van Zot van A, volgend jaar in deze zaal'. Zo eindigde Jan Verheyen zijn speech na de première van Dossier K, de verfilming van de succesthriller van Jef Geeraerts over het Albanese misdaadmilieu in Antwerpen waar iedereen reikhalzend naar uitkeek. Jan filmt sneller dan zijn schaduw, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. 'Zijn beste film', liet de zieke filmintendant Pierre Drouot voorlezen. 'Zijn eerste goede film', mompelde iemand in de rij achter mij, maar u weet hoe de mensen zijn.

Balkan Rhapsody Maar serieus, op Dossier K valt weinig af te dingen. Spannend, sfeervol, ijzersterk geacteerd, niet alleen door Koen De Bouw en de zijnen, maar ook door de 'Albanezen'. Chapeau voor het superieure camerawerk bovendien, eindelijk bewijst het nieuwe Antwerpse gerechtshof zijn nut. Zelfs de Pyreneeën doen geweldig hun best om er als Albanië uit te zien en de schitterende doemmuziek met zingende zaag en andere etnische toeters zetten het mysterieuze thema van de Albanese kanun (erecode waarin bloedwraak een hoofdrol speelt) extra in de verf.

Iedereen opgetogen op de receptie dus, niet in het minst de beeldige Albanese Duitser Blerim Destani die via de micro liet weten een vrouw te zoeken voor wie hij niet moest betalen. Een trend die opgang maakt bij filmpremières is de dresscode. 'Stylish black & blue' heette het op de uitnodiging, een doeltreffende strategie om de wijven van de muizen te scheiden. Goedele Liekens verscheen in vlammend rood, ondergetekende volgzaam als steeds, in voorspelbaar zwart van de Zara.

Linda Asselbergs

Dossier K van Jan Verheyen met Koen De Bouw, Werner De Smedt, Hilde De Baerdemaeker, Blerim Destani, Greg Timmermans, Marieke Dilles, Filip Peeters en R. Kan Albay, loopt vanaf 9 december in de zalen. Info www.dossierkfilm.be.

Affiche Dossier K

De cast

Hilde De Baerdemaeker, Werner De Smedt en Koen De Bouw

Greg Timmermans, Jappe Claes en Blerim Destani

Jan Verheyen en Erik Van Looy

Jef Geeraerts

Dave Peters en Marieke Dilles

Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens

Bart De Wever en Jurgen Verstrepen

Damienne en Bert Anciaux

Bruno Wyndaele

Francesca Vanthielen en partner

Goedele Liekens

Marcel Vanthilt en partner

Roel Vanderstukken en partner

Eveline Hoste en Veronique De Kock