Plagiaatzaken in de modewereld

© Reuters

De New Yorkse modeontwerpster Haleh Nematzadeh heeft Yoko Ono voor de rechter gesleept wegens plagiaat. In de herencollectie van Ono, Fashion For Men, zijn er bepaalde illustraties terug te vinden die herwerkt zijn zonder toestemming van Nematzadeh.

De New Yorkse modeontwerpster Haleh Nematzadeh heeft Yoko Ono voor de rechter gesleept wegens plagiaat. In de herencollectie van Ono, Fashion For Men, zijn er bepaalde illustraties terug te vinden die herwerkt zijn zonder toestemming van Nematzadeh. Naar aanleiding van Yoko Ono’s beschuldiging zochten wij nog een paar fel besproken rechtszaken in de modewereld op.

Illustraties zoals de bekende handafdruk op het kruis vind je nu terug in de Fashion For Men collectie. De 80-jarige Yoko Ono heeft nog niet gereageerd op het juridisch proces dat Haleh Nematzadeh in gang zette. De fetisj-geïnspireerde collectie creëerde ze als een ode aan haar vermoorde man John Lennon.

Yoko Ono is niet de enige in de modewereld die al beschuldigd werd van plagiaat. Bij elke lancering van een nieuwe collectie staan critici en ontwerpers gewapend klaar om ten strijde te trekken. Is er sprake van onbewust of bewust kopiëren? En waar eindigt dan artistieke vrijheid? Het doet alvast elke keer weer voldoende stof opwaaien in de modewereld.


Enkele andere voorbeelden van rechtszaken waarbij plagiaat ter sprake kwam:


1. Gucci en Guess

Het Italiaanse luxemerk Gucci klaagde in 2009 het merk Guess aan voor plagiaat. Het kopiëren van de typerende rood-groene band, het lettertype van de merknaam en de gehaakte G’s waren genoeg materiaal om Guess voor de rechter te slepen. Al was het plagiaat heel duidelijk, toch pompte beide merken verschrikkelijk veel tijd en geld in de zaak. Na drie jaar is de strijdbijl begraven en kende de rechtbank van New York, Gucci een schadevergoeding van 4,6 miljoen dollar toe. Zoveel winst zou Guess hebben gemaakt met de geïmiteerde Gucci-ontwerpen.


2. Christian Louboutin en Yves Saint Laurent

De Franse schoenontwerper Christian Louboutin ligt al sinds april 2011 in de clinch met het modelabel Yves Saint Laurent omdat zij het handelsmerk van Louboutin schaamteloos overnam en dat kwam hard aan bij Louboutin. Zo spande hij een zaak aan tegen Yves Saint Laurent omdat het merk een schoen met een rode zool uitbracht. De rechter besloot de aanvraag nietig te verklaren en daarmee verloor Christian Louboutin de bekende rechtszaak tegen Yves Saint Laurent.


3. Zoe Karssen en Nikkie Plessen

In 2013 debuteerde de bekende Nederlander Nikkie Plessen met haar eerste kledinglijn. Kort na de presentatie van haar collectie nam het Nederlandse merk Zoe Karssen reeds juridische stappen tegen Plessen wegens plagiaat. Het modeduo Quince en Zoe Karssen is ervan overtuigd dat Plessen hun ontwerpen tot op de letter heeft nagemaakt. Het gaat hier over de pulls met opschrift ‘Boys’ en ‘Too much love will kill you’.

4. Céline en Geoffrey Beene

Het Franse merk Céline wordt ook beschuldigd van plagiaat volgens Vogue. Die beweren dat de nu al geliefde jas met geknoopte mouwen uit de wintercollectie 2014 een kopie is van ontwerper Geoffrey Beene. Het ‘Signature’ ontwerp uit 2004 van de Amerikaanse modelegende Beene zou zonder research door een stagiaire de catwalk opgestuurd zijn, volgens Vogue. Karl Lagerfeld en Alber Elbaz lieten al uitschijnen zeer verrast te zijn van het plagiaat van Céline. De hoofverantwoordelijke van het merk Phoebe Philo liet tot nu toe geen enkele commentaar achter.


5. Topman en Kate Morros

In 2012 ontstond er grote ophef rond een plagiaatzaak. Dit keer ging het om de jonge ontwerpster Kate Moross die haar illustraties zag terugkomen op een pull van Topman, de mannelijke versie van de Britse modeketen Topshop. De jonge ontwerpster schreeuwde haar woede uit op Twitter waarbij ze vroeg aan haar volgers om de tweet mee te verspreiden. Na de felle uitbarstingen van Kate Moross werd de trui van Topman uit hun webshop verwijderd.


6. Karl Lagerfeld en Pamela Love

Al is Karl Lagerfeld niet te spreken over plagiaat, toch werd hij vorig jaar nog betrapt op namaak in zijn eigen wintercollectie. De sieraden zouden kopieën zijn van ontwerpster Pamela Love die de armbanden een jaar eerder uitbracht. De collectie werd goed onthaald maar toch herkende een aantal critici en modeliefhebbers de nagemaakte armbanden van Love. Karl Lagerfeld verklaarde in een reactie dat het incident puur toeval was en uit respect voor de niet onbekende Pamela Love heeft het Franse modehuis beslist om de armbanden niet te produceren.


7. Diane von Furstenberg en Mercy

Diane von Furstenberg, die al jaren strijd voor de bescherming van copyrights is in 2009 zelf op de vingers getikt door het Canadese label Mercy. De gelijkenis tussen de twee creaties is sterk. Een ongewone zet van von Furstenberg want plagiaat is al jaren een van haar belangrijkste strijdpunten als voorzitter van de Raad van Modeontwerpers in Amerika. In een reactie vertelde de ontwerpster dat ze zich diep schaamde voor dit ongelukkig voorval en er alles aan zou doen om het goed te maken. De medewerker die verantwoordelijk was voor het ontwerpen van het jasje is ondertussen ontslagen. (JJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content