Op visite bij Tony Parker

© GF

Tissot stelt dit jaar zijn tweede horloge met de handtekening van de Franse basketballer Tony Parker voor. Knack Weekend sprak met de NBA-sterspeler in Parijs.

Luxemerken zoeken hun boegbeelden zelden op het basketbalveld. Een uitzondering op de regel is Tissot, dat in 2010 de Franse basketballer Tony Parker aantrok. Naast uurwerken met de handtekening van de sterspeler omvat de samenwerking met Tissot ondersteuning van Make-A-Wish, de non-profit organisatie voor kinderen met een levensbedreigende ziekte waarvan Parker eveneens ambassadeur is.

Twee werelden

Parker was in 2001 de jongste speler uit de geschiedenis van de San Antonio Spurs in Texas en slechts de tweede Fransman die het tot de wedstrijden van de National Basketball Association (NBA) schopte.

De 30-jarige aanvoerder van de Frans nationale basketbalploeg is geboren in Brugge. Parker bewaart echter weinig herinneringen aan ons land. “Mijn vader Tony Parker Senior was getrouwd met een Nederlandse mannequin uit Amsterdam en was een getalenteerd basketbalspeler. Bij mijn geboorte speelde hij bij Avanti Brugge, maar kort na mijn geboorte tekende mijn vader bij een Frans team. Ik was amper zes maanden oud toen we naar Rouen verhuisden, en anderhalf jaar later kreeg ik mijn eerste basketbal.”

“Ik heb het beste van twee werelden meegekregen”, zegt Parker over zijn multiculturele opvoeding. Op carriĆØrevlak haalden de sportieve invloeden het echter op de modieuze: “Mijn moeder was een blondine met blauwe ogen – typisch Nederlands. Als kind nam ze me mee naar defilĆ©s en dan zette ze me op de catwalk, maar de sportwereld trok me meer aan. Een heel ander milieu dan de mode, al snap ik de passie wel. Hoe bezeten modeontwerpers of horlogemakers over hun vak kunnen praten, zo praat ik ook over basketbal.”

Sterrensysteem

Ondertussen staat het rugnummer 9 van de San Antonio Spurs al tien jaar mee aan de top van de NBA-competitie. Parker hielp zijn team mee aan de overwinning in 2003, 2005 en 2007 en werd in dat laatste jaar ook tot Most Valuable Player van de NBA verkozen – de eerste keer dat een Europeaan die titel ontving.

Parker liep de voorbije jaren niet alleen op sportief vlak in de kijker, maar ook als voormalige echtgenoot van Desperate Housewise Eva Longoria. Het stel vroeg in november 2010 de scheiding aan, na drie jaar huwelijk. Voer voor de roddelbladen, al is de man in Frankrijk niet veel beter af. “De parazzi zijn hier even erg als in de Verenigde Staten. Sportfiguren horen er in het Amerikaanse sterrensysteem nog meer bij, maar daar drijft Ć©lke economische activiteit op celebrities. In Frankrijk staan de culturele en gastronomische sector traditioneel sterk, maar het gaat hier dezelfde kant op.”

Met de belangstelling kwam ook de zorg voor het imago, bekent Parker, die de jongste jaren een zwak ontwikkelde voor zelfontworpen t-shirts, jeans en schoenen. “Ik ben ouder geworden uiteraard. Op met mijn zestiende werd ik gesponsord door Nike en droeg ik niets anders. Maar mijn leven is flink veranderd sindsdien. Ik loop meer in de kijker, en ik ben me bewust van mijn voorbeeldfunctie. Jongeren van bescheiden komaf spiegelen zich aan mijn verhaal.”

Ook een vestimentaire richtlijn van de NBA speelt een rol. De Amerikaanse basketfederatie boekt wereldwijd een miljardenomzet dankzij tv-rechten en NBA-merchandising, en waakt sinds enkele jaren over de uitstraling van de competitie. “Een speler voor de wedstrijd in baggy jeans en een onderlijfje of in kostuum: dat geeft niet dezelfde indruk”, legt Parker uit. “De NBA vroeg ons om meer ‘beau gosse’ te zijn, en dat heeft effect gehad. De spelers springen nu bewuster om met hun uiterlijk. Terecht vind ik. Op de Olympische Spelen schrok ik zelf van de wereldwijde bekenheid van de NBA-spelers. Het internet speelt daar ongetwijfeld een grote rol in.”

Collector’s item Over de kwartschronograaf die sinds kort zijn naam draagt, is Parker kort. “Ik vind het uiteraard een hele eer, een uurwerk dat mijn rugnummer en handtekening draagt. Maar voor mij moet een horloge vooral de tijd aangeven en bij mijn outfit passen. Op de functies let ik eigenlijk niet.”

Tissot, sinds 2009 de officiĆ«le tijdmetingspartner van de International Basketball Federation (FIBA), droeg vorig jaar een eerste horloge op aan Parker met de Racing-Touch, een uurwerk met touch-screen technologie. Net als toen is ook de nieuwe PRS 330 Tony Parker een collector’s item: van het stalen uurwerk worden slechts 4999 exemplaren gemaakt, inclusief rubberen polsband en basketbaloranje details.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content