Onderzoek: “Vrouwen spreken drastisch minder in mannelijk gezelschap”

© iStock

In een gemengd gezelschap is de tijd die vrouwen aan het woord zijn gemiddeld 75 % korter dan de tijd die mannen vullen. Dat blijkt uit een studie van de Brigham Young University.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in American Political Science Review, lieten Mendelberg en Karpowitz groepen praten over hoe ze het beste geld dat ze verdienden door een gemeenschappelijke opdracht zouden kunnen verdelen onder elkaar. In het totaal observeerden de onderzoekers 94 groepen van minstens vijf mensen.

Uit die waarnemingen bleek dus dat vrouwen 75 % minder lang aan het woord zijn dan mannen. Vrouwen worden minder gezien als invloedrijk in een groep – zo zien ze zichzelf trouwens ook – en ze voelen zich minder vaak gehoord. Die ideeën blijken zich nu ook te uiten in de gesprekstijd die vrouwen toebedeeld krijgen.

Gespreksvorm maakt verschil

Bijzonder was wel dat de ongelijkheid verdween in bepaalde omstandigheden. Volgens de onderzoekers namen vrouwen veel actiever deel aan de conversatie wanneer die erop gericht was een consensus te bekomen dan wanneer er een democratische stemming plaatsvond waarbij de meerderheid gelijk krijgt en de minderheid niets in de pap te brokken heeft.

De gespreksvorm waarbij er unaniem een beslissing moest worden genomen, bleek vooral empowering in groepen waarbij de vrouwen in de minderheid waren.

Unieke stem

Het vastgestelde verschil in spreektijd is problematisch, aldus onderzoeker Mendelberg. “In bestuursraden zijn vrouwen vaak in de minderheid en zo’n groep maakt vaak gebruik van de meerderheid om beslissingen te nemen.” Zo zouden de ideeën van vrouwen minder vaak overwogen worden in het beslissingsproces.

Zonde, volgens Karpowitz, want vrouwen hebben wel degelijk een te horen stem. Dat bleek uit de verschillende oplossingen die de 94 groepen bedachten, afhankelijk van de participatie van de vrouwen. “Wanneer de vrouwen meer participeerden, brachten ze unieke en nuttige perspectieven aan. Door vrouwen niet te laten spreken, verliezen we dus meer dan enkel een stem die dezelfde dingen zegt als iemand anders in de conversatie.”

(EK)

Bron: eurekalert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content