De meeste mensen hebben twee piekmomenten in energie: het eerste hoogtepunt is in de ochtend, het tweede in de late namiddag. Daartussen zit een gapend gat van een dalend energiepeil. Zeker als je net iets te weinig geslapen hebt en de airco het laat afweten op je kantoor, kan de nood aan een dutje zich manifesteren in de vroege namiddag. "Weinig aan te doen," zegt Christopher Barnes van de University of Washington's Foster School of Business. "Maar je kan je werk wél zo plannen dat je er weinig hinder van hoeft te ondervinden."

Plan je taken naar energieniveau

Barnes raadt aan detail behoevende taken als schrijven, het nemen van belangrijke beslissingen of coderen in te plannen op de momenten dat je energiepeil het hoogste ligt: 's morgens of op het einde van de werkdag dus. Je inbox leegmaken, telefoontjes plegen en bonnetjes ingeven zijn dan weer voorbeelden van taken waar je je hoofd niet bepaald moet bijhouden en die je dus perfect tijdens de laagtepunten van je concentratievermogen kan uitvoeren. De dag beginnen met mails beantwoorden om 'in de werkdag te komen' is dus geen goed idee.

Actie!

Heb je het zwaar te pakken en zijn je ogen letterlijk aan het toevallen achter je bureau? Zelfs als je 'maar' mails aan het sorteren bent, is het op dat moment toch aangewezen iets te ondernemen om je klopje voor te zijn. Een wandelingetje naar het kopieerapparaat is soms al voldoende, maar ook naar muziek luisteren en zelfs een paar keer diep en bewust ademhalen kan helpen. Of je kan 's nachts gewoon ook wat meer slapen natuurlijk.

(EK)

De meeste mensen hebben twee piekmomenten in energie: het eerste hoogtepunt is in de ochtend, het tweede in de late namiddag. Daartussen zit een gapend gat van een dalend energiepeil. Zeker als je net iets te weinig geslapen hebt en de airco het laat afweten op je kantoor, kan de nood aan een dutje zich manifesteren in de vroege namiddag. "Weinig aan te doen," zegt Christopher Barnes van de University of Washington's Foster School of Business. "Maar je kan je werk wél zo plannen dat je er weinig hinder van hoeft te ondervinden."Barnes raadt aan detail behoevende taken als schrijven, het nemen van belangrijke beslissingen of coderen in te plannen op de momenten dat je energiepeil het hoogste ligt: 's morgens of op het einde van de werkdag dus. Je inbox leegmaken, telefoontjes plegen en bonnetjes ingeven zijn dan weer voorbeelden van taken waar je je hoofd niet bepaald moet bijhouden en die je dus perfect tijdens de laagtepunten van je concentratievermogen kan uitvoeren. De dag beginnen met mails beantwoorden om 'in de werkdag te komen' is dus geen goed idee. Heb je het zwaar te pakken en zijn je ogen letterlijk aan het toevallen achter je bureau? Zelfs als je 'maar' mails aan het sorteren bent, is het op dat moment toch aangewezen iets te ondernemen om je klopje voor te zijn. Een wandelingetje naar het kopieerapparaat is soms al voldoende, maar ook naar muziek luisteren en zelfs een paar keer diep en bewust ademhalen kan helpen. Of je kan 's nachts gewoon ook wat meer slapen natuurlijk.(EK)