Het moest er ooit eens van komen: er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar de online heerschappij van katten. En wat blijkt? Een kattenfilmpje bekijken heeft zo'n positief effect op ons gemoed dat we ons helemaal niet schuldig voelen over de tijdsverspilling.

Energieboost

Dat een spinnende kat een rustgevend is, weten we al langer, maar nu blijkt dus dat zelfs het bekijken van filmpjes van de bolletjes pluis op vier poten een positief effect hebben op ons gemoed. Een Youtubesessie in kattenthema zou je een energieboost opleveren en je positiever ingesteld maken. Dat constateerde Jessica Gall Myrick van de Indiana University Media School.

De 7000 deelnemers van de afgenomen enquête stelden dat ze minder negatieve emoties zoals angst, verdriet en ergernis ervoeren na het bekijken van katgerelateerde online content. Doorgaans hadden ze wel nuttigere dingen te doen (zoals werken of studeren) dan het internet afspeuren op zoek naar miauwend dons, maar het goede gevoel dat ze kregen door het bekijken van online katten oversteeg zonder probleem enige schuldgevoelens over hun uitstelgedrag.

Aangename mensen

Het onderzoek leverde nog enkele andere interessante bevindingen op. Zo blijken mensen die vaker naar kattenfilmpjes kijken ook de meest aangename mensen. Zij scoorden in een persoonlijkheidstest hoog op kwaliteiten als vriendelijkheid, betrouwbaarheid en het vermogen samen te werken. Wie geclassificeerd werd als frequente bekijker van kattenfilmpjes scoorde daarbij ook hoog op verlegenheid.

Voor sceptische geesten: ja, dit onderzoek is wel degelijk maatschappelijk relevant. Zo stelt Myrick het: "Sommige mensen denken dat het online bekijken van kattenfilmpjes geen serieus onderwerp is voor academisch onderzoek, maar het is een feit dat het vandaag een van de meest populaire gebruiken van het internet is. Als we beter willen begrijpen wat voor effecten internet heeft op ons als individuen en als maatschappij, kunnen onderzoekers de internetkatten niet langer negeren."

Hier, vijf minuten puur geluk cadeau:

(EK)

Het moest er ooit eens van komen: er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar de online heerschappij van katten. En wat blijkt? Een kattenfilmpje bekijken heeft zo'n positief effect op ons gemoed dat we ons helemaal niet schuldig voelen over de tijdsverspilling.Dat een spinnende kat een rustgevend is, weten we al langer, maar nu blijkt dus dat zelfs het bekijken van filmpjes van de bolletjes pluis op vier poten een positief effect hebben op ons gemoed. Een Youtubesessie in kattenthema zou je een energieboost opleveren en je positiever ingesteld maken. Dat constateerde Jessica Gall Myrick van de Indiana University Media School.De 7000 deelnemers van de afgenomen enquête stelden dat ze minder negatieve emoties zoals angst, verdriet en ergernis ervoeren na het bekijken van katgerelateerde online content. Doorgaans hadden ze wel nuttigere dingen te doen (zoals werken of studeren) dan het internet afspeuren op zoek naar miauwend dons, maar het goede gevoel dat ze kregen door het bekijken van online katten oversteeg zonder probleem enige schuldgevoelens over hun uitstelgedrag. Het onderzoek leverde nog enkele andere interessante bevindingen op. Zo blijken mensen die vaker naar kattenfilmpjes kijken ook de meest aangename mensen. Zij scoorden in een persoonlijkheidstest hoog op kwaliteiten als vriendelijkheid, betrouwbaarheid en het vermogen samen te werken. Wie geclassificeerd werd als frequente bekijker van kattenfilmpjes scoorde daarbij ook hoog op verlegenheid. Voor sceptische geesten: ja, dit onderzoek is wel degelijk maatschappelijk relevant. Zo stelt Myrick het: "Sommige mensen denken dat het online bekijken van kattenfilmpjes geen serieus onderwerp is voor academisch onderzoek, maar het is een feit dat het vandaag een van de meest populaire gebruiken van het internet is. Als we beter willen begrijpen wat voor effecten internet heeft op ons als individuen en als maatschappij, kunnen onderzoekers de internetkatten niet langer negeren."Hier, vijf minuten puur geluk cadeau:(EK)