Gisteren veilde het Brugse veilinghuis Carlo Bonte een fraaie collectie klassieke antiek uit inboedels. De puike resultaten bewijzen dat lang niet de hele markt gevoelig is voor de crisis.

We pikken uit de positieve resultaten enkele toppers die wat extra aandacht verdienen en bewijzen dat de klassieke antiekhandel toch wat buiten schot blijft. Carlo Bonte presenteerde een echte inboedelveiling met koper, veel opschik, elegante meubels, kroonluchters en enkele bijzondere verzamelingen, waaronder een collectie Delfts aardewerk en steengoed.

Onder het Delfts aardewerk zaten er enkele topstukken, zoals een 18de eeuws groepje figuren dat afgehamerd werd voor 15.600 euro (zonder de 25% opgeld). Een gelijkaardig zoutvaatje met een figuur was goed voor 2.400 euro. Een bazuinspelende engel, eveneens uit Delft, liet zich voor 4.000 euro afhameren.

Keramiek

Een borstel in Delft Doré was goed voor 4.000 euro. Een lot Brusselse faience schotels bracht 2.000 euro op. Ook Duitse steengoed kruiken uit Frechen brachten mooie resultaten op. Kruiken van doorsnee kwaliteit gingen al snel 1.200 à 2.500 euro.

Een van de fraaiste kruiken was goed voor 4.200 euro. Zelfs een simpele veldfles uit Boufflioux bracht 525 euro op. Voor oude keramiek zijn dit heel mooie resultaten.

Staat

Feit is ook dat de beste stukken door Nederlandse tophandelaren werden gekocht. Dus kan je er van op aan dat deze antiquiteiten straks in de handel aan nog veel hogere bedragen zullen worden aangeboden. Er zaten nu ook wel unieke stukken bij. Maar de veiling bewijst dat goede antiek best nog kopers vindt. En dat dit soort oudheden toch ook als belegging stand houden. We stellen wel vast dat antiek van doorsnee kwaliteit moeilijker verkoopbaar is.

Alles hangt natuurlijk ook af van de staat. Tegenwoordig wordt wat intact is verkozen, gehavende of onvolledige stukken blijken moeilijk te slijten. Maar misschien niet voor altijd, want mocht de klassieke antiekhandel zich herpakken, dan wordt alles weer duurder. De veiling van Carlo Bonte gaat ook vandaag nog door met meubels en schilderijen.

Piet Swimberghe

Gisteren veilde het Brugse veilinghuis Carlo Bonte een fraaie collectie klassieke antiek uit inboedels. De puike resultaten bewijzen dat lang niet de hele markt gevoelig is voor de crisis. We pikken uit de positieve resultaten enkele toppers die wat extra aandacht verdienen en bewijzen dat de klassieke antiekhandel toch wat buiten schot blijft. Carlo Bonte presenteerde een echte inboedelveiling met koper, veel opschik, elegante meubels, kroonluchters en enkele bijzondere verzamelingen, waaronder een collectie Delfts aardewerk en steengoed. Onder het Delfts aardewerk zaten er enkele topstukken, zoals een 18de eeuws groepje figuren dat afgehamerd werd voor 15.600 euro (zonder de 25% opgeld). Een gelijkaardig zoutvaatje met een figuur was goed voor 2.400 euro. Een bazuinspelende engel, eveneens uit Delft, liet zich voor 4.000 euro afhameren. KeramiekEen borstel in Delft Doré was goed voor 4.000 euro. Een lot Brusselse faience schotels bracht 2.000 euro op. Ook Duitse steengoed kruiken uit Frechen brachten mooie resultaten op. Kruiken van doorsnee kwaliteit gingen al snel 1.200 à 2.500 euro. Een van de fraaiste kruiken was goed voor 4.200 euro. Zelfs een simpele veldfles uit Boufflioux bracht 525 euro op. Voor oude keramiek zijn dit heel mooie resultaten. StaatFeit is ook dat de beste stukken door Nederlandse tophandelaren werden gekocht. Dus kan je er van op aan dat deze antiquiteiten straks in de handel aan nog veel hogere bedragen zullen worden aangeboden. Er zaten nu ook wel unieke stukken bij. Maar de veiling bewijst dat goede antiek best nog kopers vindt. En dat dit soort oudheden toch ook als belegging stand houden. We stellen wel vast dat antiek van doorsnee kwaliteit moeilijker verkoopbaar is. Alles hangt natuurlijk ook af van de staat. Tegenwoordig wordt wat intact is verkozen, gehavende of onvolledige stukken blijken moeilijk te slijten. Maar misschien niet voor altijd, want mocht de klassieke antiekhandel zich herpakken, dan wordt alles weer duurder. De veiling van Carlo Bonte gaat ook vandaag nog door met meubels en schilderijen. Piet Swimberghe