In 'The Vogue Factor' doet gewezen hoofdredactrice Kirstie Clements van de Australische Vogue een boekje open over de eetgewoonten van modellen. De situatie is zo schrijnend dat sommige modellen watten eten om het hongergevoel te onderdrukken.

Eetstoornissen en modellen, er is al heel wat inkt gevloeid over het onderwerp. Ondanks verwoede pogingen van de modesector en de modellen zelf om te bewijzen dat ze een gezond dieet hebben, blijft het vermoeden dat modellen zich uithongeren sterk aanwezig.

Uithongeren en borstverkleining

Kirstie Clements doet daar nu nog een schepje bovenop en deelt met de wereld mee hoe het echt zit achter de schermen. In haar boek vertelt ze een anekdote van een fotoshoot voor Vogue in Marrakesh waarbij het model gedurende drie dagen niks gegeten heeft. Op de laatste dag kon ze met moeite op haar benen staan en haar ogen openhouden.

Een ander verhaal is dat van een Russisch model met maatje 0 dat geregeld aan een baxter moet liggen om de nodige stoffen binnen te krijgen. "Sommige modellen gaan zelfs zo ver dat ze een borstverkleining laten uitvoeren om er dunner uit te zien", aldus Clements.

Paris-thin

Ze benadrukt ook dat er in de modewereld verschillende standaarden gelden, afhankelijk van de business waar je inzit en de regio waar je werkt. Zo moeten lingerie-en badpak modellen een iets hogere 'babe' factor hebben waardoor ze best wel wat vlees aan hun lijf mogen hebben. Wetende dat de ranke blondine Doutzen Kroes (foto) als 'ronder' wordt beschouwd in de haute couture wereld, zegt genoeg.

Daarnaast speelt ook de regio een grote rol. Zo zegt Kristie dat bijvoorbeeld een Australisch model best een gezond gewicht kan hebben, maar als ze wil meelopen in een show in Parijs moet ze twee maten afvallen om 'Paris-thin' te zijn.

Wraakactie

Critici beweren dat het boek een wraakactie is omdat Kirstie na een carrière van 25 jaar aan de deur werd gezet door Vogue. Toch is ze zeker niet de eerste die met zo'n beweringen naar buiten komt.

Zo liet Amy Lemons, een voormalige covergirl van Vogue, in 2010 al weten dat ze modellen watjes gedrenkt in sap zag eten om hun hongergevoel te onderdrukken. Ook voormalig Russisch model Kira Dikhtyar zei in een interview dat een dieet van sigaretten, laxeermiddelen en cocaïne niet ongebruikelijk is.

Toch moeten we ook vermelden dat er de laatste jaren een sterkere bewustwording is van de problematiek. Waar vroeger alles in de doofpot gestopt werd - valt het u ook op dat deze dames allemaal uit de sector zijn gestapt vooraleer ze uit de biecht klappen? - wordt er nu meer over gepraat. Zo lanceerde Vogue een initiatief om enkel met meisjes te werken die meerderjarig zijn en een gezond bmi hebben. Of dit initiatief altijd in de praktijk wordt omgezet is natuurlijk maar de vraag.

In 'The Vogue Factor' doet gewezen hoofdredactrice Kirstie Clements van de Australische Vogue een boekje open over de eetgewoonten van modellen. De situatie is zo schrijnend dat sommige modellen watten eten om het hongergevoel te onderdrukken.Eetstoornissen en modellen, er is al heel wat inkt gevloeid over het onderwerp. Ondanks verwoede pogingen van de modesector en de modellen zelf om te bewijzen dat ze een gezond dieet hebben, blijft het vermoeden dat modellen zich uithongeren sterk aanwezig. Uithongeren en borstverkleining Kirstie Clements doet daar nu nog een schepje bovenop en deelt met de wereld mee hoe het echt zit achter de schermen. In haar boek vertelt ze een anekdote van een fotoshoot voor Vogue in Marrakesh waarbij het model gedurende drie dagen niks gegeten heeft. Op de laatste dag kon ze met moeite op haar benen staan en haar ogen openhouden. Een ander verhaal is dat van een Russisch model met maatje 0 dat geregeld aan een baxter moet liggen om de nodige stoffen binnen te krijgen. "Sommige modellen gaan zelfs zo ver dat ze een borstverkleining laten uitvoeren om er dunner uit te zien", aldus Clements. Paris-thin Ze benadrukt ook dat er in de modewereld verschillende standaarden gelden, afhankelijk van de business waar je inzit en de regio waar je werkt. Zo moeten lingerie-en badpak modellen een iets hogere 'babe' factor hebben waardoor ze best wel wat vlees aan hun lijf mogen hebben. Wetende dat de ranke blondine Doutzen Kroes (foto) als 'ronder' wordt beschouwd in de haute couture wereld, zegt genoeg. Daarnaast speelt ook de regio een grote rol. Zo zegt Kristie dat bijvoorbeeld een Australisch model best een gezond gewicht kan hebben, maar als ze wil meelopen in een show in Parijs moet ze twee maten afvallen om 'Paris-thin' te zijn. Wraakactie Critici beweren dat het boek een wraakactie is omdat Kirstie na een carrière van 25 jaar aan de deur werd gezet door Vogue. Toch is ze zeker niet de eerste die met zo'n beweringen naar buiten komt. Zo liet Amy Lemons, een voormalige covergirl van Vogue, in 2010 al weten dat ze modellen watjes gedrenkt in sap zag eten om hun hongergevoel te onderdrukken. Ook voormalig Russisch model Kira Dikhtyar zei in een interview dat een dieet van sigaretten, laxeermiddelen en cocaïne niet ongebruikelijk is. Toch moeten we ook vermelden dat er de laatste jaren een sterkere bewustwording is van de problematiek. Waar vroeger alles in de doofpot gestopt werd - valt het u ook op dat deze dames allemaal uit de sector zijn gestapt vooraleer ze uit de biecht klappen? - wordt er nu meer over gepraat. Zo lanceerde Vogue een initiatief om enkel met meisjes te werken die meerderjarig zijn en een gezond bmi hebben. Of dit initiatief altijd in de praktijk wordt omgezet is natuurlijk maar de vraag.