Nykhor Paul is een 25-jarig model uit Zuid-Soedan. Ze liep mee in shows voor onder andere Vivienne Westwood, Balenciaga en Rick Owens en won dit voorjaar de Humanitaire Award van Models.com voor haar organisatie We Are Nilotic.

Make-up voor blanke huidjes

Via Instagram probeert ze aandacht te vestigen op het racisme dat nog steeds leeft in de modewereld. Zo stelt ze dat make-up artiesten vrijwel nooit de geschikte make-up bezitten voor zwarte modellen. Ze neemt steevast haar eigen make-up mee uit voorzorg. Het getuigt van weinig respect dat de make-up artiesten geen moeite doen om modellen die niet blank zijn de juiste look aan te meten.

Uitzonderingen bevestigen de regel

Modellen zoals Tyra Banks, Chanel Imam en Naomi Campbell benadrukten dit soort racisme al verschillende keren. Ook wijzen onderzoeken uit dat het overgrote merendeel van de ontwerpers en modellen die tijdens de fashion week hun kleren tonen of de catwalk betreden blank zijn. Het feit dat Rihanna de eerste zwarte ambassadrice is voor Dior en Jourdan Dunn als eerste zwart model na twaalf jaar de cover van Vogue mocht sieren, bewijst opnieuw hoe hard de huidige mode-industrie zich focust op blanken.

'Waarom kunnen we niet op een doorgedreven en evenwichtige manier deel uitmaken van deze industrie?' vraagt Paul zich af. (LP)

Nykhor Paul is een 25-jarig model uit Zuid-Soedan. Ze liep mee in shows voor onder andere Vivienne Westwood, Balenciaga en Rick Owens en won dit voorjaar de Humanitaire Award van Models.com voor haar organisatie We Are Nilotic. Make-up voor blanke huidjes Via Instagram probeert ze aandacht te vestigen op het racisme dat nog steeds leeft in de modewereld. Zo stelt ze dat make-up artiesten vrijwel nooit de geschikte make-up bezitten voor zwarte modellen. Ze neemt steevast haar eigen make-up mee uit voorzorg. Het getuigt van weinig respect dat de make-up artiesten geen moeite doen om modellen die niet blank zijn de juiste look aan te meten. Uitzonderingen bevestigen de regel Modellen zoals Tyra Banks, Chanel Imam en Naomi Campbell benadrukten dit soort racisme al verschillende keren. Ook wijzen onderzoeken uit dat het overgrote merendeel van de ontwerpers en modellen die tijdens de fashion week hun kleren tonen of de catwalk betreden blank zijn. Het feit dat Rihanna de eerste zwarte ambassadrice is voor Dior en Jourdan Dunn als eerste zwart model na twaalf jaar de cover van Vogue mocht sieren, bewijst opnieuw hoe hard de huidige mode-industrie zich focust op blanken. 'Waarom kunnen we niet op een doorgedreven en evenwichtige manier deel uitmaken van deze industrie?' vraagt Paul zich af. (LP)