Mode in oorlogstijd

Mode in oorlogstijd, dat thema belichten vanaf deze week het oorlogsmuseum Jean Moulin en het modemuseum Galliera in Parijs.

De tentoonstelling vertrekt bij de schaarste van materialen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die de modewereld tot creatieve oplossingen dwong. Zo werd voor schoenzolen samengeperst hout gebruikt, konden krantenpapier en autobanden gerecycleerd worden tot modeaccessoires, en deden synthetische vezels hun intrede.

Accessoires waren in de oorlogsjaren trouwens allesbehalve bijzaak. Zo werden ze onder meer versierd met geallieerde vlaggen, terwijl verzetsstrijders tassen met dubbele bodems en wanden gebruikten.

De tentoonstelling vult een driehonderdtal stukken uit de collectie van het modemuseum aan met filmbeelden, affiches en modetijdschriften uit de bewuste periode.

Pieter Lantsoght

Accessoires et objets, témoignages de vies de femmes à Paris 1940-1944, in het Mémorial Leclerc et de la Libération de Paris -Musée Jean Moulin in Parijs.

Mode in oorlogstijdMode in oorlogstijd, dat thema belichten vanaf deze week het oorlogsmuseum Jean Moulin en het modemuseum Galliera in Parijs. De tentoonstelling vertrekt bij de schaarste van materialen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die de modewereld tot creatieve oplossingen dwong. Zo werd voor schoenzolen samengeperst hout gebruikt, konden krantenpapier en autobanden gerecycleerd worden tot modeaccessoires, en deden synthetische vezels hun intrede. Accessoires waren in de oorlogsjaren trouwens allesbehalve bijzaak. Zo werden ze onder meer versierd met geallieerde vlaggen, terwijl verzetsstrijders tassen met dubbele bodems en wanden gebruikten. De tentoonstelling vult een driehonderdtal stukken uit de collectie van het modemuseum aan met filmbeelden, affiches en modetijdschriften uit de bewuste periode.Pieter LantsoghtAccessoires et objets, témoignages de vies de femmes à Paris 1940-1944, in het Mémorial Leclerc et de la Libération de Paris -Musée Jean Moulin in Parijs.