In de modewereld hebben blanke modellen nog altijd een streepje voor op hun gekleurde concurrentes. De São Paulo Fashion Week - de belangrijkste modeshow van BraziliÃ"- wil hier wat aan doen. De organisatie heeft een quotum van tien procent zwarte modellen ingesteld voor de komende editie, in juni. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Ongeveer de helft van de Braziliaanse bevolking heeft een donkere huidskleur. Het openbaar ministerie van BraziliÃ"vond de 2,3 procent zwarte modellen op het totale aantal van 344 modellen tijdens de vorige editie ietwat onproportioneel. Na onderzoek werd een minimumgrens ingesteld. Door het quotum van tien procent ontkomt de Fashion Week aan een proces wegens discriminatie. De maatregel kent zowel voor- als tegenstanders.

Afwachten of de Europese en Amerikaanse modeweken het Braziliaanse voorbeeld zullen volgen. Begin april deed het Amerikaanse topmodel Naomi Campbell al haar beklag over het gebrek aan kansen voor zwarte modellen.

Ruth Vanden Berghe

In de modewereld hebben blanke modellen nog altijd een streepje voor op hun gekleurde concurrentes. De São Paulo Fashion Week - de belangrijkste modeshow van BraziliÃ"- wil hier wat aan doen. De organisatie heeft een quotum van tien procent zwarte modellen ingesteld voor de komende editie, in juni. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.Ongeveer de helft van de Braziliaanse bevolking heeft een donkere huidskleur. Het openbaar ministerie van BraziliÃ"vond de 2,3 procent zwarte modellen op het totale aantal van 344 modellen tijdens de vorige editie ietwat onproportioneel. Na onderzoek werd een minimumgrens ingesteld. Door het quotum van tien procent ontkomt de Fashion Week aan een proces wegens discriminatie. De maatregel kent zowel voor- als tegenstanders. Afwachten of de Europese en Amerikaanse modeweken het Braziliaanse voorbeeld zullen volgen. Begin april deed het Amerikaanse topmodel Naomi Campbell al haar beklag over het gebrek aan kansen voor zwarte modellen. Ruth Vanden Berghe