Begin januari lanceerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een app om iedereen die dat wilde uit te laten zoeken waar en hoeveel kleine plastic korrels waren aangespoeld. Driehonderd meldingen kwamen binnen.

De hoogste concentraties microplastic liggen op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, daarna op de Groningse Waddenkust en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Op Schiermonnikoog wordt volgende week begonnen met opruimen.

Een speciaal bedrijf gaat met een "maaiklepelzuiger" aan de slag, weet de universiteit. Die moet de korrels opzuigen, samen met ander aanspoelsel waar ze tussen zitten.

Begin januari lanceerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een app om iedereen die dat wilde uit te laten zoeken waar en hoeveel kleine plastic korrels waren aangespoeld. Driehonderd meldingen kwamen binnen. De hoogste concentraties microplastic liggen op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, daarna op de Groningse Waddenkust en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Op Schiermonnikoog wordt volgende week begonnen met opruimen.Een speciaal bedrijf gaat met een "maaiklepelzuiger" aan de slag, weet de universiteit. Die moet de korrels opzuigen, samen met ander aanspoelsel waar ze tussen zitten.