Maxime de la Falaise, stammoeder van drie generaties modellen en zelf muze, ontwerpster en culinair journaliste, is vorige week overleden. Ze werd 86 en stierf in haar huis in Saint-Rémy in de Provence. Dat meldt The New York Times. de la Falaise was tientallen jaren lang een trendsetter in Londen, Parijs en New York. Ze trouwde met een graaf, werd gefotografeerd door 's werelds meest eminente fotografen en was een vertrouwelinge van mode-en kunsticonen als Yves Saint Laurent, Elsa Schiaparelli en Andy Warhol.

Maxime de la Falaise werd in 1922 geboren in West Sussex als Maxine Birley, kind van een portretschilder die onder anderen Winston Churchill en Queen Elizabeth tot zijn cliÃ"nteel mocht rekenen. In de jaren '40 trouwde ze een eerste keer, met Alain de la Falaise, een Franse graaf met wie ze zich in Parijs vestigde. Erg succesvol in zaken was hij niet en zijn vrouw moest dus uit werken. de la Falaise ging aan de slag als model voor Schiaparelli en ontwierp na verloop van tijd ook zelf, voor de Franse couturier Gérard Pipart.

In de jaren '50 liep het huwelijk met haar graaf spaak en streek ze neer New York. Daar ontmoette ze John McKendry, curator bij het Metropolitan Museum of Art, met wie ze een tweede keer trouwde. In de Big Apple raakte ze ook bevriend met Andy Warhol, voor wie ze vaak kookte, en ze kreeg een rolletje in diens undergroundfilm 'Dracula'(1974). Vogue trok haar intussen aan als culinair journaliste. Haar talent als ontwerpster kon ze pas ten volle ontplooien in de jaren '70, toen ze in dienst kwam van modehuis Yves Saint Laurent.

Maxime de la Falaise had twee kinderen met haar eerste echtgenoot: haar dochter Louise, beter bekend als Loulou, was jarenlang topmodel en muze van Yves Saint Laurent. Haar zoon Alexis werd meubeldesigner en stierf enkele jaren geleden. Kleindochter Lucie de la Falaise zette de familietraditie voort en werd een prominent model in de jaren '90. Ook zij liep vooral shows voor Yves Saint Laurent.

Ann Heylens.

Maxime de la Falaise, stammoeder van drie generaties modellen en zelf muze, ontwerpster en culinair journaliste, is vorige week overleden. Ze werd 86 en stierf in haar huis in Saint-Rémy in de Provence. Dat meldt The New York Times. de la Falaise was tientallen jaren lang een trendsetter in Londen, Parijs en New York. Ze trouwde met een graaf, werd gefotografeerd door 's werelds meest eminente fotografen en was een vertrouwelinge van mode-en kunsticonen als Yves Saint Laurent, Elsa Schiaparelli en Andy Warhol. Maxime de la Falaise werd in 1922 geboren in West Sussex als Maxine Birley, kind van een portretschilder die onder anderen Winston Churchill en Queen Elizabeth tot zijn cliÃ"nteel mocht rekenen. In de jaren '40 trouwde ze een eerste keer, met Alain de la Falaise, een Franse graaf met wie ze zich in Parijs vestigde. Erg succesvol in zaken was hij niet en zijn vrouw moest dus uit werken. de la Falaise ging aan de slag als model voor Schiaparelli en ontwierp na verloop van tijd ook zelf, voor de Franse couturier Gérard Pipart.In de jaren '50 liep het huwelijk met haar graaf spaak en streek ze neer New York. Daar ontmoette ze John McKendry, curator bij het Metropolitan Museum of Art, met wie ze een tweede keer trouwde. In de Big Apple raakte ze ook bevriend met Andy Warhol, voor wie ze vaak kookte, en ze kreeg een rolletje in diens undergroundfilm 'Dracula'(1974). Vogue trok haar intussen aan als culinair journaliste. Haar talent als ontwerpster kon ze pas ten volle ontplooien in de jaren '70, toen ze in dienst kwam van modehuis Yves Saint Laurent. Maxime de la Falaise had twee kinderen met haar eerste echtgenoot: haar dochter Louise, beter bekend als Loulou, was jarenlang topmodel en muze van Yves Saint Laurent. Haar zoon Alexis werd meubeldesigner en stierf enkele jaren geleden. Kleindochter Lucie de la Falaise zette de familietraditie voort en werd een prominent model in de jaren '90. Ook zij liep vooral shows voor Yves Saint Laurent. Ann Heylens.