Het ontwerp 'Daisy', een ingenieuze hoed geïnspireerd op een madeliefje, kaapte de eerste prijs weg op de designwedstrijd 'Hats Off to 3D Printing' van het Belgische bedrijf Materialise. De wedstrijd en bijhorende modeshow waren onderdeel van de 'Materialise World Conference', een evenement waarbij innovators uit verschillende disciplines worden samengebracht om te spreken over de toekomst van 'Additive Manufacturing' of 3D printen.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft 3D printen niets te maken met nieuwe evoluties in de drukkerswereld, maar des te meer met vooruitstrevende lasertechnieken, die toegepast kunnen worden in uiteenlopende sectoren, zoals de auto-industrie, ziekenhuizen en onderzoekcentra. Maar ook modeontwerpers en designers hebben baat bij het toepassen van de technieken, die hun eigen unieke ontwerpen tot leven kunnen roepen.

Een dansend madeliefje als hoed

Voor de finale van de 'Hats Off to 3D Printing' organiseerde Materialise, zelf wereldspeler in 3D printing, een modeshow. Naast de madeliefjeshoed van Mark Bloomfield toonden ook de negentien andere finalisten hun innovatieve creaties, die afgewisseld werden met de designobjecten van enkele gerenommeerde ontwerpers en rijzende sterren zoals Elvis Pompilio, Niccolo Casas en Daniel Widrig.

De hoofdprijs werd echter weggekaapt door Mark Bloomfield, die voor het tot leven brengen van zijn op een madeliefje geïnspireerde hoed dankbaar gebruik maakte van 3D-printing. De hoed wordt in een gesloten positie geprint en bloeit dan blaadje per blaadje open tot zijn echte vorm. Met een oogverblindend effect als resultaat. Wanneer Bloomfield zijn model de catwalk bewandelde, dansten de delicaat ogende bloemblaadjes op haar hoed zachtjes op en neer.(JK)

Het ontwerp 'Daisy', een ingenieuze hoed geïnspireerd op een madeliefje, kaapte de eerste prijs weg op de designwedstrijd 'Hats Off to 3D Printing' van het Belgische bedrijf Materialise. De wedstrijd en bijhorende modeshow waren onderdeel van de 'Materialise World Conference', een evenement waarbij innovators uit verschillende disciplines worden samengebracht om te spreken over de toekomst van 'Additive Manufacturing' of 3D printen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft 3D printen niets te maken met nieuwe evoluties in de drukkerswereld, maar des te meer met vooruitstrevende lasertechnieken, die toegepast kunnen worden in uiteenlopende sectoren, zoals de auto-industrie, ziekenhuizen en onderzoekcentra. Maar ook modeontwerpers en designers hebben baat bij het toepassen van de technieken, die hun eigen unieke ontwerpen tot leven kunnen roepen. Een dansend madeliefje als hoed Voor de finale van de 'Hats Off to 3D Printing' organiseerde Materialise, zelf wereldspeler in 3D printing, een modeshow. Naast de madeliefjeshoed van Mark Bloomfield toonden ook de negentien andere finalisten hun innovatieve creaties, die afgewisseld werden met de designobjecten van enkele gerenommeerde ontwerpers en rijzende sterren zoals Elvis Pompilio, Niccolo Casas en Daniel Widrig. De hoofdprijs werd echter weggekaapt door Mark Bloomfield, die voor het tot leven brengen van zijn op een madeliefje geïnspireerde hoed dankbaar gebruik maakte van 3D-printing. De hoed wordt in een gesloten positie geprint en bloeit dan blaadje per blaadje open tot zijn echte vorm. Met een oogverblindend effect als resultaat. Wanneer Bloomfield zijn model de catwalk bewandelde, dansten de delicaat ogende bloemblaadjes op haar hoed zachtjes op en neer.(JK)