Lopen tegen de menopauze

Bewegen is het beste natuurlijke middel tegen de ongemakken van de menopauze.

De menopauze kan knap lastig zijn. Daarom kiezen vele vrouwen voor een hormoontherapie. Maar professor Luc Baeyens kent een probater middel: meer bewegen.

De menopauze is voor vele vrouwen een moeilijke periode met ongemakken. Over de hormonale substitutietherapie verschenen een tijd geleden verontrustende berichten. Luc Baeyens, professor Gynaecologie aan de VUB, kent een goed alternatief: “Beweging heeft een gunstig effect op allerlei vlakken, in tegenstelling tot hormonen of andere middelen. Hadden we een geneesmiddel dat dezelfde resultaten boekte, dan zou iedereen razend enthousiast zijn.” Door voldoende te bewegen, zakt het risico op borstkanker met 40 à 60%, zegt Baeyens. Dat geldt ook voor vrouwen die al borstkanker gehad hebben. Hier scoort lichaamsbeweging zelfs beter dan hormoontherapie, die het aantal gevallen van borstkanker kan doen stijgen.

Minder opvliegers De belangrijkste reden waarom vrouwen in de overgang bij hun arts aankloppen, zijn de warmteopwellingen (opvliegers of vapeurs). Ze komen op de meest ongelegen momenten. Dat is niet alleen fysiek, maar ook sociaal storend. Opvliegers zijn meestal het eerste teken van de nakende menopauze. “Meer lichaamsbeweging is zeker geen wondermiddel tegen opvliegers. Hormonen werken beter”, geeft Luc Baeyens toe. “Maar als je een natuurlijk middel wil, is beweging het beste.” Vrouwen die regelmatig aan sport doen, hebben tot de helft minder last van opvliegers en zweetaanvallen. Ze verdwijnen niet helemaal, maar verliezen aan intensiteit. Nadeel is dat fysieke inspanning de opvliegers ook kan uitlokken. Even stoppen of een jasje uittrekken helpt.

Weg met de stress
Door hun veranderende lichaam, de onvoorspelbare opvliegers en de stemmingswisselingen hebben vrouwen in de menopauze soms last van stress. Meer lichaamsbeweging vermindert de spanning, verbetert het zelfbeeld en zorgt voor een beter humeur. Het is zelfs een probaat middel tegen depressie. Luc Baeyens: “Sporten heeft hier een veel groter effect dan een hormonale behandeling. Volgens sommige studies scoort het zelfs beter dan antidepressiva.” Na een uurtje lopen, fitnessen of fietsen voelen de meeste mensen zich opgeruimder, rustiger en emotioneel stabieler. Dat komt volgens sommige wetenschappers door de endorfine, een morfineachtige stof die het lichaam produceert.

Betere nachtrust Veel vrouwen slapen niet meer zo goed tijdens de overgang. Ze hebben nachtelijke zweetaanvallen, en ook de stemmingswisselingen en depressieve gevoelens zijn niet bevorderlijk voor de nachtrust. Maar van lichaamsbeweging slaap je beter omdat het je stemming verbetert en het stressgevoel vermindert. Zorg er wel voor dat je overdag gaat sporten. Wie ’s avonds nog inspanningen levert, raakt vaak moeilijker in slaap.

Gewicht onder controle Tijdens en na de menopauze veranderen de vetreserves van plaats. Ze verminderen in de heupen, dijen en borsten en nemen toe rond de taille. Hormonen gaan dat tijdelijk tegen, maar bewegen helpt om je gewicht te controleren.” En wie geen overgewicht heeft, ondervindt minder last van de vetverplaatsing.

Leukere seks Heel wat vrouwen voelen zich in deze periode minder aantrekkelijk. Hun zin in seks neemt af. Baeyens: “Hormonen lossen het technisch probleempje van de droge vagina op, maar ook hier scoort lichaamsbeweging beter. Sportieve mensen hebben meestal betere seks. Ze staan dichter bij hun lichaam en zijn er tevredener mee. Dat stimuleert de libido.

Goed voor botten en hart
Vroeger werd een hormoontherapie aangeraden omdat ze het botweefsel zou beschermen en dus breuken kon voorkomen. Dat is intussen achterhaald. Er zijn betere alternatieven, en lichaamsbeweging is er één van. Het effect is snel merkbaar, zegt Luc Baeyens. “Vrouwen die de hele dag staan, hebben minder breuken dan vrouwen die zitten. Het beetje inspanning dat je spieren leveren om je evenwicht te bewaren, helpt al. Ga je wandelen, springen of fitnessen met arm- of beengewichtjes, dan verhoogt het effect.” Na de menopauze neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Ongeveer 1 op 4 vrouwen heeft een verhoogde bloeddruk. Dan moet je extra voorzichtig zijn met hormonen. “Dokters moeten hun patiënten veel meer tot beweging aanzetten”, vindt Luc Baeyens. “Bij het begin van de menopauze hebben vrouwen weinig oog voor de toekomst. Met een goede conditie en stevige botten en spieren kan je nochtans veel langer actief blijven.”

Eenmaal per week een fysieke inspanning leveren, is voldoende voor wie helemaal niet beweegt. Maar vaker is beter. Om je spieren te verstevigen, moet je minstens om de drie dagen gaan sporten. Nog gezonder is elke dag een halfuur te bewegen, al dan niet aan één stuk door. Je hoeft zelfs niet echt aan sport te doen. Flink doorstappen volstaat. Eigenlijk zijn alle vormen van beweging welkom. “Behalve shoppen en dat soort slome activiteiten”, lacht professor Baeyens. “Je hoeft niet te transpireren, maar er moet wel wat leven in je beweging zitten. Anders helpt het niet.”

Bron: Bodytalk nr 5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content