Matthias Schoenaerts was er niét, tot groot verdriet van veel vrouwen en in het bijzonder presentatrice Katja Retsin, die van de weeromstuit iedereen op de rode loper Matthias noemde. Maar voor de rest was iedereen present voor de wereldpremière van Erik Van Looys The Loft, meteen ook de opening van Film Fest Gent 2014.

Mocht een musicalhatende terreurorganisatie op Paaszondag omstreeks 20 u een aanslag op de Nekkerhallen gepleegd hebben, dan zou Vlaanderen nu niet alleen onbestuurbaar, maar ook zo goed als verstoken van enig entertainment zijn. Van minister-president tot soapstarlet, zowat iedereen met enige BV-status tekende present voor de première van de langverwachte spektakelmusical over de Grote Oorlog.

Waar is de tijd dat Assepoester naar het bal trok in een koets gerecycleerd uit pompoen? Tegenwoordig doet ze dat in een gigantische Nilfisk stofzuiger (dank u sponsor), toch in de musicalversie van Stany Crets, meteen de laatste productie voor Musical van Vlaanderen dat voortaan Theater Publiek zal heten.

'The most beautiful sound I ever heard...' Al honderden keren moet ik 'Maria' gehoord hebben, de bekendste song uit Leonard Bernsteins West Side Story, in alle mogelijke versies. En toch kippenvel gekregen toen ik gisteravond Anthony Festa het lied hoorde zingen. Trouwens, de hele huidige productie van de beroemde Broadway classic die twee weken België aandoet, is er één die diep gaat.

Het leek een raar idee: op de eerste echt zwoele avond van het jaar naar de opera gaan, maar we hebben het ons niet beklaagd. Binnen was het heerlijk koel en Leonard Bernsteins Candide bleek een feest voor oog en oor.

Om de 200ste verjaardag van de geboorte van de grote componist Verdi te vieren koos Zomeropera voor zijn meesterwerk Rigoletto. Een prachtproductie over onschuld en verleiding, schuld en boete, met hemelse stemmen in overbekende aria's.

Kevin Janssens die er met een foute permanent en snor uitziet als een jonge Robert Long, dat alleen al is een reden om naar Desperado te gaan kijken, over vier mannen die hun weekends in een westerndorp doorbrengen en lang niet zo stoer zijn als ze zelf zouden willen.

Mozart is opnieuw in Antwerpen, dit keer in de gedaante van Jelle Cleymans en met een magistrale Peter Van De Velde als zijn aartsrivaal Salieri. Loge10 Theaterproducties doet Peter Shaffers ijzersterke Amadeus alle eer aan.

Luk Wyns' televisieserie Crimi Clowns bleef ten onrechte wat onder de radar en werd schandelijk over het hoofd gezien tijdens de uitreiking van de televisiesterren, maar de première van de filmversie ging niet ongemerkt voorbij.

"Shrek is een spektakel dat vooral op het kleine grut mikt, maar zelfs voor grote mensen zonder kroost als alibi is het prima entertainment."

De vertolking van de Frans-Amerikaanse musicalster/verzetstrijdster/activiste/adoptiemoeder Josephine Baker door Leki is een regelrecht schot in de roos.

Vijf jaar na zijn dood is choreograaf Maurice Béjart nog lang niet vergeten. Met de vierde editie van het Béjartfestival (zeven verschillende balletten in verschillende combinaties opgevoerd in Antwerpen, Gent en Vorst ) kunnen we stilaan van een traditie spreken.

Als er in Vlaanderen al zoiets als een societykalender bestaat, dan is de Opening van het Filmfestival Gent er dik met rood omcirkeld. Alleman in feestverpakking onder de schijnwerpers op de trappen van Kinepolis: hoera, we zijn er weer bij dit jaar.

Na het boek, het toneelstuk en de film is er nu ook een musical van Ben X.