Bijna vier maanden na de afbraak van 'Cityscape' - de houten constructie van de Belgische designer Arne Quinze - is het tijd voor iets anders. Dit keer is het de beurt aan de Belgische kunstenaar Pol Quadens om het braakliggende terrein in Elsene te decoreren.

Op het terrein staat voortaan 'Les Portes Louise'. Het werk bestaat uit verschillende 'portes' - poorten of deuren - met daarin verscheidene boekenruggen. De eerste poort wordt binnenkort uitgebreid met een drietal andere, telkens in een ander formaat en met een lichtjes afwijkende vorm. "Deze poorten zijn bibliotheken en staan zowel voor het bewaren als doorgeven van kennis, cultuur en geschiedenis. Ze slaan bruggen tussen eeuwen en generaties", zegt Quadens. De kunstenaar liet zich inspireren door de monolieten in Stonehenge en de toegangspoorten van de oude Romeinse en Griekse tempels.

Hij vervaardigde de poorten uit Corian, een witte en doorschijnende kunststof die vrijwel alle vormen kan aannemen. Hij is een van de eersten om dit materiaal te verwerken in een kunstwerk.

'Les Portes Louise' wil vooral de voorbijgangers aanspreken en hen even halt doen houden aan deze mooie Brusselse laan, zodat ze deze lege ruimte op een verrassende, ongebruikelijke en unieke manier kunnen ervaren.

Op het bouwterrein zou een winkel- en hotelcomplex worden gebouwd. Protest van de buurtbewoners resulteerde echter in een opschorting van de bouwvergunning, waardoor het terrein nu braak ligt.

Het verdere verloop valt nog af te wachten. Het kunstwerk zal nog minstens een jaar te zien zijn.

Ruth Vanden Berghe

Bijna vier maanden na de afbraak van 'Cityscape' - de houten constructie van de Belgische designer Arne Quinze - is het tijd voor iets anders. Dit keer is het de beurt aan de Belgische kunstenaar Pol Quadens om het braakliggende terrein in Elsene te decoreren.Op het terrein staat voortaan 'Les Portes Louise'. Het werk bestaat uit verschillende 'portes' - poorten of deuren - met daarin verscheidene boekenruggen. De eerste poort wordt binnenkort uitgebreid met een drietal andere, telkens in een ander formaat en met een lichtjes afwijkende vorm. "Deze poorten zijn bibliotheken en staan zowel voor het bewaren als doorgeven van kennis, cultuur en geschiedenis. Ze slaan bruggen tussen eeuwen en generaties", zegt Quadens. De kunstenaar liet zich inspireren door de monolieten in Stonehenge en de toegangspoorten van de oude Romeinse en Griekse tempels.Hij vervaardigde de poorten uit Corian, een witte en doorschijnende kunststof die vrijwel alle vormen kan aannemen. Hij is een van de eersten om dit materiaal te verwerken in een kunstwerk.'Les Portes Louise' wil vooral de voorbijgangers aanspreken en hen even halt doen houden aan deze mooie Brusselse laan, zodat ze deze lege ruimte op een verrassende, ongebruikelijke en unieke manier kunnen ervaren.Op het bouwterrein zou een winkel- en hotelcomplex worden gebouwd. Protest van de buurtbewoners resulteerde echter in een opschorting van de bouwvergunning, waardoor het terrein nu braak ligt.Het verdere verloop valt nog af te wachten. Het kunstwerk zal nog minstens een jaar te zien zijn.Ruth Vanden Berghe