Wie thuis nog kledij of andere spullen heeft die nooit meer worden gebruikt, kan de kringloopwinkels daar een groot plezier mee doen. Vooral in juni, want dan gaan de Vlaamse kringloopcentra voor een recordpoging: op een maand tijd willen ze vier miljoen kilo herbruikbare spullen inzamelen. De kringloopwinkels doen dit onder meer omdat de verkoop sneller stijgt dan wat wordt aangeleverd. In 2004 vestigden ze al een record. Toen haalden ze maar liefst 2.710.920 kilogram herbruikbare spullen op. Vier miljoen kilo wordt dus een hele uitdaging.

De Vlaamse overheid wil het hergebruik van afval tegen 2015 doen toenemen. Dit is meteen ook de tweede reden voor de recordpoging. Vandaag wordt in Vlaanderen al 3.68 kilogram afval per duizend inwoners hergebruikt, dat moet vijf kilogram worden. Daarbovenop kan met vier miljoen kilo ongeveer vierduizend ton CO2 uitstoot worden bespaard.

De extra spullen die in juni worden ingezameld dienen ook de andere doelstellingen van de centra: het bevorderen van sociale tewerkstelling en het te koop aanbieden van betaalbare goederen voor iedereen. De meest populaire items in kringloopwinkels zijn kledij, allerhande elektrische toestellen en fietsen.

Een overzicht van alle inzamelpunten is te vinden op www.dekringwinkel.be.

Belga / Ruth Vanden Berghe

Wie thuis nog kledij of andere spullen heeft die nooit meer worden gebruikt, kan de kringloopwinkels daar een groot plezier mee doen. Vooral in juni, want dan gaan de Vlaamse kringloopcentra voor een recordpoging: op een maand tijd willen ze vier miljoen kilo herbruikbare spullen inzamelen. De kringloopwinkels doen dit onder meer omdat de verkoop sneller stijgt dan wat wordt aangeleverd. In 2004 vestigden ze al een record. Toen haalden ze maar liefst 2.710.920 kilogram herbruikbare spullen op. Vier miljoen kilo wordt dus een hele uitdaging.De Vlaamse overheid wil het hergebruik van afval tegen 2015 doen toenemen. Dit is meteen ook de tweede reden voor de recordpoging. Vandaag wordt in Vlaanderen al 3.68 kilogram afval per duizend inwoners hergebruikt, dat moet vijf kilogram worden. Daarbovenop kan met vier miljoen kilo ongeveer vierduizend ton CO2 uitstoot worden bespaard.De extra spullen die in juni worden ingezameld dienen ook de andere doelstellingen van de centra: het bevorderen van sociale tewerkstelling en het te koop aanbieden van betaalbare goederen voor iedereen. De meest populaire items in kringloopwinkels zijn kledij, allerhande elektrische toestellen en fietsen. Een overzicht van alle inzamelpunten is te vinden op www.dekringwinkel.be.Belga / Ruth Vanden Berghe