Koreaanse Yoon fotografeert kinderkamers

Zeven jaar geleden fotografeerde Yoon voor het eerst haar eigen dochtertje omringd door diens persoonlijke spulletjes. Het resultaat was een explosie van roze, de lievelingskleur van het meisje. De artieste besloot andere kinderkamers te verkennen en stootte steeds op hetzelfde fenomeen: meisjes leven op een roze wolk, jongetjes in een zee van blauw.

Voor haar ‘Pink and Blue’ project verzamelde Yoon ondertussen al tientallen foto’s van kinderen in hun monochrome wereldje. De associaties meisje/roze en jongen/blauw zijn eigenlijk redelijk recent. Tot in de jaren veertig gold het omgekeerde. Roze, afgeleid van rood, stond voor kracht en werd voor jongetjes bewaard. Het delicatere blauw werd dan weer als typisch vrouwelijk aanzien.

Sociologisch interessant Dit veranderde door de opkomst van reclame. Amerikaanse fabrikanten gaven hun eigen interpretatie van kindermode en verwerkten dat in hun advertenties. Dat werd door de jaren heen ook vertaald naar speelgoed, meubeltjes, beddengoed, enzovoort. Vooral in de laatste decennia is men meer aandacht gaan geven aan de decoratie van kinderkamers. En dan pas wordt de impact van massamedia duidelijk.

Yoon verkent met haar werk de relatie tussen geslacht en kleur. Voor sociologen een bijzonder interessant punt: hoe komen globalisering en de consumentenmaatschappij tussenbeide in de socialisering van jonge kinderen? (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content