Tijdverlies, boomgenocide of een post-ironische middenvinger aan de digitalisering van big data? Wat het ook zij, het uitprinten van Wikipedia is duidelijk geen kleintje. Kunstenaar Michael Mandiberg, die zelf heel wat tijd als contributor doorbrengt op de digitale encyclopedie, zette echter zijn schouders onder het project en kwam op de proppen met een wel heel volumineus hebbeding.

Hij ontwikkelde software die de online encyclopedie Wikipedia opdeelt in stukken die qua grootte geschikt zijn voor het boekformaat, en laadde deze bestanden vervolgens in op het zelfpublicerende platform Lulu.com. Geïnteresseerden kunnen de individuele volumes bestellen vanaf 80 dollar per deel - of tellen een half miljoen dollar neer voor de volledige set bestaande uit 7600 boeken. Let wel: de boeken bevatten enkel de inhoudstafel van Wikipedia, niet de informatie zelf.

Het uploadproces alleen al duurt zo'n tweetal weken en zal in real time te volgen zijn op een projector in de New Yorkse Denny galerij. Ondertussen zal de geautomatiseerde @PrintWikipedia Twitteraccount de vervollediging van ieder volume aankondigen.

In een interview met The New York Times legt Mandiberg uit dat het leukste aan dit project de spine poetry was die ontstond op de covers van ieder volume. Een artikel over het mensensmokkel kan bijvoorbeeld gevonden worden in het boek dat alle content tussen "Hulk (Aqua Teen Hunger Force)" en "Humanitarianism in Africa" bevat.

Tenzij iemand de volledige set bestelt zal Mandiberg de 7600 volumes niet allemaal uitprinten. "We hebben het volledige ding niet nodig om te begrijpen hoe groots het is", aldus de New Yorker. (KS)

Timbaland Thursday - Timeline of Aboriginal history of Western Australia , Printwikipedia
Timbaland Thursday - Timeline of Aboriginal history of Western Australia © Printwikipedia
Tijdverlies, boomgenocide of een post-ironische middenvinger aan de digitalisering van big data? Wat het ook zij, het uitprinten van Wikipedia is duidelijk geen kleintje. Kunstenaar Michael Mandiberg, die zelf heel wat tijd als contributor doorbrengt op de digitale encyclopedie, zette echter zijn schouders onder het project en kwam op de proppen met een wel heel volumineus hebbeding. Hij ontwikkelde software die de online encyclopedie Wikipedia opdeelt in stukken die qua grootte geschikt zijn voor het boekformaat, en laadde deze bestanden vervolgens in op het zelfpublicerende platform Lulu.com. Geïnteresseerden kunnen de individuele volumes bestellen vanaf 80 dollar per deel - of tellen een half miljoen dollar neer voor de volledige set bestaande uit 7600 boeken. Let wel: de boeken bevatten enkel de inhoudstafel van Wikipedia, niet de informatie zelf. Het uploadproces alleen al duurt zo'n tweetal weken en zal in real time te volgen zijn op een projector in de New Yorkse Denny galerij. Ondertussen zal de geautomatiseerde @PrintWikipedia Twitteraccount de vervollediging van ieder volume aankondigen. In een interview met The New York Times legt Mandiberg uit dat het leukste aan dit project de spine poetry was die ontstond op de covers van ieder volume. Een artikel over het mensensmokkel kan bijvoorbeeld gevonden worden in het boek dat alle content tussen "Hulk (Aqua Teen Hunger Force)" en "Humanitarianism in Africa" bevat. Tenzij iemand de volledige set bestelt zal Mandiberg de 7600 volumes niet allemaal uitprinten. "We hebben het volledige ding niet nodig om te begrijpen hoe groots het is", aldus de New Yorker. (KS)